Lucruri interesante despre cabaretul Moulin Rouge
De-a lungul a peste 125 de ani, cabaretul parizian si-a castigat faima prin numeroasele spectacole oferite si poate fi numit, fara nici un dubiu, “regina eterna a divertismentului”.
Moulin Rouge si-a deschis portile, pentru prima data, pe 6 octombrie 1889. In ciuda reputatiei de local rau famat, din cauza dansului can-can, a atras mereu oameni cu influenta si buna reputatie din inalta societate.
Momentul si locul au fost bine alese. Joseph Oller si Charles Zidler deschideau acest local cam in acelasi moment cu inaugurarea turnului Eiffel si in apropierea acestuia.
Din cate stim, turnul a fost ridicat pentru a omagia celebrul targ din centrul Parisului. Oportunitatea de afacere pentru cei doi era imensa avand in vedere ca aici veneau numerosi oameni de afaceri pentru a isi vinde marfa.
I-au trecut pragul personalitati precum pictorul Touluse-Lautrec, Edith Piaf, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald sau Liza Minelli.
Guinness Book
Trupa de dansatori de la Moulin Rouge a stabilit numeroase recorduri mondiale, certificate de Guinness Book.
30 de dansatoare de French Cancan au inregistrat cel mai mare numar de batai din picioare, 720 in 30 de secunde.
Tot 30 de dansatoare au realizat cel mai mare numar de spagate de French Cancan in sarituri consecutive, 62 in 30 de secunde.
Recordul de piruete pe sol legate in 30 de secunde cu 34 de spagate in plina rotatie (serpilliere) a fost stabilit tot aici.
Alte detalii interesante
Chiar daca a prins numeroase crize economice, printre care si cea din perioada interbelica, localul a fost mereu aproape plin.
Gradul de ocupare este de 97 %, in medie, 365 de seri pe an. Cele doua spectacole zilnice aduc aproape 1800 de spectatori si asta “din cauza” capacitatii de numai 900 de locuri. In fiecare an, se taie aproximativ 600.000 de bilete.
Pentru a face fata acestora, aici lucreaza aproximativ 450 de angajati, dintre care 80 de dansatori din peste 10 tari, iar 120 sunt maestrii de sala, sefi de servire sau chelneri.
Dintre spectatori, 50% sunt francezi, iar 50% straini, in principal chinezi, rusi si americani.
Moulin Rouge este cel mai mare client pe plan mondial pentru producatorii de sampanie, in afara marilor lanturi de distributie. Aici se desfac anual peste 250.000 de sticle.
In 2013, cifra de afaceri a fost de 65 de milioane de euro,insa si investitiile sunt pe masura. Doar pentru spectacolul de revista “Feerie” au fost cheltuite 8 milioane de euro.
In 1893 s-a petrecut un eveniment pe care l-a comentat intreaga Europa in termeni negativi. O dansatoare s-a dezbracat complet pe scena si a dansat goala.
In ciuda scandalului, numarul spectatorilor a crescut considerabil, chiar daca momentul nu mai putea fi repetat. Statul a impus, prin lege, limita minima a costumatiei dansatoarelor.
In 1915, un incendiu a izbucnit aici si a facut scrum constructia din lemn, insa totul a fost refacut din materiale moderne in 1921.