Ce este mandeismul
Mandeismul este un curent religios de sorginte gnostica, foarte putin practicat. Adeptii lui sunt de ordinul catorva mii si traiesc in anumite zone din Iran si Irak. Acestia il reneaga pe Iisus si cred in Ioan Botezatorul. Sustin ca ei „nu cred” ci „cunosc”, crezandu-se astfel superiori celorlalti. Denumirea de mandeean provine de la cuvantul aramaic „manda” care inseamna „cunoastere”.
Conform spuselor lui Rene Guitton in Printul lui Dumnezeu, textele lor sacre sunt Ginza Rabba si Cartea lui Ioan. Acestea au influente din credintele zoroastriene, babiloniene si maniheene. Una dintre ele ii indeamna pe adepti sa se prosterneze, cand se roaga, in directia stelei polare.
Autorul ni-l descrie pe preotul cu care poarta conversatia ca fiind „inalt, subtire, cu o barba lunga si alba, intr-un vestmant de bumbac alb, strans pe solduri cu o franghie de canepa”. Acesta sustine ca mandeeni se trag din Adam si sunt singurii care pastrează adevarul biblic.
Dincolo de informatiile culese din carte, se mai stie ca elementele definitorii ale mandeismului sunt Botezul si Liturghia Sufletelor. Cea din urma fiind cea mai importanta ceremonie pentru ca inalta sufletele catre Lumea Luminilor. Botezul este practicat in fiecare duminica in ape curgatoare si consta in scufundarea de trei ori, inghitirea apei tot de atatea ori, asezarea pe cap a unei coroane de mirt, ungerea cu ulei etc.
Practicantii sunt pasnici si sunt recunoscuti in zona ca fiind „oameni ai cartilor”.
Nu se stie cu exactitate cand a luat nastere acest curent religios dar se crede ca ar fi aparut in secolul al doilea. Doctrina este un amestec de panteism, dualism si politeism. Dintre toate, predomina dualismul. Se crede ca, in general, corpurile ceresti influenteaza destinele. Casatoria este obligatorie. Postul trupesc nu este recunoscut insa cel spiritual e obligatoriu. Cu toate acestea se abtin de la mancatul carnii rosii si de la bauturile alcoolice tari.