Mituri despre vaccinuri
Vaccinarea obligatorie a copiilor în România dar și în mai multe state europene a născut numeroase controverse anul acesta dar și în anii precedenți. S-au creat practic două tabere.
Prima este de acord cu vaccinarea obligatorie dar este mai puțin vocală.
Cea două este împotrivă și încearcă să vină cu mai multe argumente, iar unele dintre ele, potrivit lumii medicale, sunt simple mituri.
De regulă atunci când în jurul unei teme se creează controverse se spun lucruri adevărate dar și lucruri false.
În articolul de față nu încercăm să facem parte din nici o tabără ci vă sfătuim pe fiecare să vă informați și să luați cea mai bună decizie pentru copiii dumneavoastră.
Vaccinarea este una dintre cauzele autismului
Acesta este unul dintre cele mai frecvente ”argumente” folosite de tabăra împotriva vaccinării.
Numeroase studii medicale au demonstrat că nu există nici o legătură între vaccinurile dorite a fi obligatorii și autism.
Spre exemplu, nici un studiu științific nu a putut demonstra vreo legătură între thimerosal și autism. Încă din perioada interbelică acesta este folosit pe post de conservant pentru vaccinuri. Conținutul ridicat de mercur i-a făcut probabil pe unii să spună că provoacă autismul.
Peste 100 de studii realizate de-a lungul timpului în Statele Unite ale Americii au demonstrat că nu exista nici un indiciu care să ne poată conduce la o legătură între vaccinuri și autism.
Andrew Wakefield, un gastroenteorolog britanic, a fost cel care în 2008 lansa ipoteza că ar fi o legătură în autism și vaccinul ROR. Studiul lui a fost combătut rapid de lumea medicală pentru că în principiu el nu a făcut decât să relateze faptul că opt copii au avut primele simptome de autism la aproximativ o lună după ce au fost vaccinați cu ROR, vaccinul pentru prevenirea rujeolei, oreionului și rubeolei.
Vaccinurile conțin prea mult mercur
Am spus anterior că thimersalul a fost folosit încă din trecut pe post de conservant în vaccinuri și că acesta conține o cantitate mare de mercur.
Nu putem nega acest lucru însă în foarte multe state civilizate acesta a fost eliminat aproape din toate vaccinurile încă din 1999. Mai mult, majoritatea vaccinurilor pentru copii nu l-au conţinut niciodată. Printre acestea se află ROR și vaccinul împotriva hepatitei A.
E adevărat că puteți descoperi vaccinuri care au în conținutul lor mercur dar probabilitatea este extrem de mică.
Cel mai simplu ar fi să citiți eticheta acestora înainte de administrare. Același tip de vaccin poate avea un conținut ușor diferit în funcție de țara de proveniență sau în funcție de piața pentru care au fost creat.
Vaccinurile nu prezintă nici un risc pentru copii
Acesta este un al treilea mit. În absolut orice există un risc. Este greșit să se încerce convingerea populației să se vaccineze folosind ca argument că nu există nici un risc.
Cu toate acestea trebuie spus că înainte de a ajunge la pacient vaccinurile trec prin mai multe teste efectuate atât de producător cât și de sistemul medical care le cumpără.
Acestea sunt obligații legale. În testări se verifică atât calitatea cât și siguranța lor.
Chiar dacă producătorul livrează un vaccin sigur testarea lui de către beneficiar este obligatorie pentru că se poate altera chiar și pe circuitul lui comercial. Spre exemplu, pot apărea probleme dacă nu e depozitat sau transportat la temperaturile optime.
Statistic însă, riscurile pentru cei care nu se vaccinează este infinit mai mare decât pentru cei care se vaccinează.
Nu trebuie uitat faptul că în ultimele secole s-au putut eradica o serie de epidemii tocmai datorită vaccinării în masă.