Nici berea germana nu mai e ce a fost
Potrivit Reuters, citata de profit.ro, o asociatie ecologista a detectat un ierbicid in 14 marci germane de traditie ce produc bere. Atat reprezentantii berarilor cat si ai guvernului german au incercat sa minimalizeze raportul ecologistilor pentru ca daca acesta ar fi atat de grav pe cat sustin acestia atunci industria berii din Germania ar suferi o lovitura extrem de grea, iar reputatia tarii ar fi stirbita. In plus bugetul statului ar suferi si el o lovitura importanta avand in vedere ca germanii produc si exporta o cantitate semnificativa de bere.
Raportul este publicat de Institutul de Mediu din Munchen si in el se arata cum 14 din cele mai cunoscute branduri au in produsele lor peste 0,1 micrograme de glisofat, un ierbicid utilizat pe scara larga in ultimii 50 de ani. Si pana acum berea avea in compozitie acest ierbicid insa nimeni nu a depistat o cantitate mai mare de 0,1 micrograme, atat cat e permis de legislatie pentru a nu pune in pericol sanatatea noastra.
Dintre cele 14 marci vizate de raport, cea mai mare cantitate de glisofat o are berea Hasseroder, 29,74 micrograme, iar cea mai scazuta cantitate o are berea Augustiner, 0,46 micrograme in litrul de apa.
Asociatia berarilor Brauer-Bund se apara spunand ca raportul nu poate fi credibil pentru ca a fost realizat pe un esantion foarte mic si ca atare e foarte probabil sa se fi colectat date din cazuri izolate.
Daca se dovedeste a fi adevarat, scandalul provocat poate avea un impact aproape la fel de mare pentru economia germana precum cel iscat recent de Volkswagen. Evident, notorietatea nu va capata aceeasi amploare.
Iata si cateva lucruri interesante de stiut despre berea germana. Germania este cel mai mare producator mondial de bere cu aproximativ 5000 de marci. Acestea trebuie sa respecte o lege veche de cinci secole care spune ca berea trebuie sa contina doar malt, hamei, drojdie si apa.
Legat de glisofat, Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat ca acesta poate fi cancerigen insa aceasta impoteza a fost contrazisa de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara.