Originiea expresiei LA PASTELE CAILOR
Majoritatea dintre noi stim ce inseamna dar sunt putini cei care stiu de unde vine expresia “la pastele cailor”. Pentru mult timp expresia a fost folosita pentru a evoca un moment incert si oarecum indepartat. In zilele noastre e folosita tot mai des pentru a evoca un moment aparent indepartat dar care nu va veni niciodata.
Am aflat ce inseamna “la pastele cailor” asa ca ne vom muta spre originea expresiei. Nu stiu daca ati fost vreodata curiosi sa aflati cum a luat nastere ea insa eu m-am intrebat tot timpul astfel ca am incercat sa aflu.
Din pacate nu exista surse ce nu pot fi contestate iar legend legate de subiect sunt foarte multe. M-am oprit la un obicei din Transilvania pentru ca este cea mai credibila explicatie. Potrivit acesteia, Pastele Cailor ar fi atunci cand Pastele Catolic cade in aceeasi zi cu cel Ortodox.
Transilvania este regiunea din Romania cu cei mai multi catolici pentru secole intregi aceasta a fost ocupata de alte state, toate catolice. Chiar si in prezent exista comunitati intregi in care catolicii ii depasesc pe ortodocsi.
Inainte de a aparea agricultura motorizata, calul era principalul sprijin. Cu el arai, cu el carai recolta, cu el te deplasai. Asadar, atunci cand ortodocsii erau in sarbatoare, catolicii le imprumutau caii pentru munci si invers. In conditiile acestea animalele nu munceau decat cand toata comunitatea era in sarbatoare. Asta e explicatia pentru care expresia ne trimite spre un moment destul de rar si indepartat.
Mergand mai departe, atat data Pastelui Catolic cat si a celui Ortodox sunt stabilite dupa reguli pe care omul de rand nu le cunostea astfel ca data Pastelui de peste doi, trei sau patru ani pentru el era incerta. Ca atare si Pastele Cailor era la fel de incert. Asta ar fi explicatia pentru care expresia ne trimite spre un moment incert.