Pedeapsa cu moartea – argumente pro si contra
Pedeapsa capitala reprezinta un subiect extrem de delicat si usor neinteles de majoritatea romanilor. Atunci cand asista neputinciosi la o nedreptate ce ii vizeaza pe ei, familia lor sau statul, care, indirect, se rasfrange tot asupra lor, sustin cu tarie aplicarea pedepsei cu moartea. De fiecare data cand aud astfel de naivitati, nu ma pot abtine sa nu ii intreb ce ar face ei daca, ipotetic, s-ar afla in situatia unui condamnat la moarte, pe nedrept.
Pur si simplu, sistemul de justitie clacheaza, din, sau fara rea-intentie. Se trezesc intr-o dimineata, cand isi savureaza cafeaua, cu o mana de indivizi, cu cagule pe fata, care le bat la usa, eventual le-o si sparg, daca nu au norocul sa deschida prompt. Acuzatia: atentat la siguranta statului. Eventuala sanctiune: pedeapsa capitala. Sentinta instantei: condamnat la moarte.
Nu imi permit sa fiu la fel de „lejer” in gandire si voi cauta argumente pro si contra acestei pedepse.
Argumente pro
1) Sentimentul de siguranta. Oamenii s-ar simti mai siguri cand ies pe strada stiind ca potentialul agresor s-ar gandi de cinci ori inainte sa comita o infractiune.
2) Igienizarea societatii. Acest argument mizeaza pe ideea ca indivizii nu se pot schimba, ca un om care a ucis, nu are remuscari si nu se poate schimba, putand pune, oricand, in pericol un alt semen. Discutabil.
3) Prevenirea infractiunilor. Mizeaza pe faptul ca numarul infractiunilor ar scadea.
4) Costuri reduse. Decat sa ai un condamnat 20 de ani in inchisoare, unde trebuie sa il hranesti si sa il adapostesti, mai bine il elimini. Acest pseudoargument este, din pacate, sustinut, cu o larga majoritate, de un popor ce se considera a fi 80% crestin.
Argumente contra
1) Eroarea judiciara. Avantajul pedepsei cu inchisoarea, fie ea si pe viata, este ca in cazul unei condamnari pe nedrept, il poti elibera pe cel condamnat, ii poti cere scuze si il poti remunera, astfel incat lucrurile sa para cumva echitabile. Dar ce faci daca l-ai ucis pe condamnatul pe nedrept ?!
O sa spuneti ca e foarte putin probabil sa se intample asta. O statistica din SUA ne spune ca in ultimii 25 de ani rata de eroare judiciara in randul condamnarilor la moarte, din acest stat, este de peste 65%.
2) Inrairea infractorilor. O sa va surprinda. Pedeapsa capitala poate avea un efect invers celui asteptat. Asta pentru ca in cazul pedepsei cu moartea, sanctiunea este la fel grava, indiferent de modul de operare. Un ucigas vazut in strada in timp ce comite crima, nu mai are nimic de pierdut pentru ca oricum va muri. Asa ca, pana sa fie prins, poate viola, ucide din nou, jefui, distruge, incendia etc.
Cel sanctionat cu inchisoarea, in sistemul actual, stie ca in functie de modul in care opereaza depind numarul de ani in care va sta inchis, regimul de detentie, posibilitatea de a fi liberat conditionat etc.
Concluzie
Nu o trag eu, va las pe voi. Cei care sunteti pro, o sa sariti in sus de bucurie pentru ca am enumerat mai multe argumente pro decat contra. Ei bine, cu parere de rau, nu toate sunt argumente pe care mi le asum, pentru ca nu le consider valide. Ele sunt, pur si simplu, argumentele uneia dintre tabere.
Va astept cu parerile voastre!