Presedintele CCR poate cenzura publicarea opiniilor separate ale judecatorilor
Curtea Constitutionala a Romaniei a adoptat joi o hotarare prin care presedintele institutiei va putea bloca publicarea oricarei opinii separate sau concurente daca se considera ca ele aduc critici CCR sau au caracter „sententios”, „ostentativ” ori cu „tenta politica”.
Hotararea a fost publicata vineri seara in Monitorul Oficial si a fost luata ca urmare a unor opinii separate ale judecatorilor CCR in cazurile privind abuzul in serviciu si Legea 90/2001, ceea care le interzice condamnatilor penal sa mai fie membri ai Guvernului.
In hotararea publicata in MO se precizeaza si modul de redactare a opiniilor concurente (cele in care judecatorul este de acord cu solutia dar din considerente diferite) sau separate (cele in care judecatorul nu este de acord cu solutia). Daca judecatorul nu raspunde solicitarilor presedintelui CCR de a isi modifica opinia, aceasta nu va mai fi publicata in Monitorul Oficial si nici pe site-ul institutiei.
O astfel de disputa a aparut deja pe tema abuzului in serviciu. Curtea Constitutionala obliga legiuitorul sa impuna un prag valoric in ceea ce priveste infractiunea, iar Livia Stanciu, judecator CCR, a formulat o opinie separata in care a spus ca Parlamentul nu poate fi obligat in acest sens deoarece Curtea Constitutionala nu creeaza legi si nu poate face politica legislativa.