
Prima retea de pesteri speoturistice din Romania a fost realizata in Muntii Padurea Craiului
Prima retea de pesteri speoturistice din România s-a realizat in Muntii Padurea Craiului, printr-un proiect de conservare prin valorificare turistica, cu sprijin elvețian, de catre Centrul pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabila (CAPDD) Bihor.
Reteaua cuprinde, in prezent, zece pesteri din comunele Rosia si Suncuiuș, printre care si celebra Pestera Vantului, cea mai lunga din tara, cu peste 42 de km.
Speoturismul este o ramura a turismului in care explorarea pesterilor se face cu echipament adecvat si ghidaj pentru ca nu exista infrastructura necesara ca la turismul de masa. E nevoie de o conditie fizica cel putin medie si curaj pentru ca nu exista nici macar lumina artificiala.
Marele avantaj al acestui gen de turism este ca vizitatorii au ocazia sa vada o pestera exact asa cum era cu multi ani inainte, fara o prea mare influenta a omului.
In randul pesterilor alese in proiect au fost stabilite trei grade de dificultate. Dobos si Gruet sunt cele mai accesibile. Batranului, Osoi, Moanei si Galaseni sunt pesterile cu un nivel mediu, iar Ciur-Ponor, Vantului, Craiului si Vartopul Bonchii sunt pesterile cele mai spectaculoase si mai greu accesibile, avand lacuri si rauri subterane, cascade, puturi verticale etc.
Proiectul are o valoare totala de 84.387 franci elvetieni si a fost finantat prin intermediul Contributiei Elvetiei pentru Uniunea Europeana Extinsa.