
Regulile contractului de intretinere
Contractul de intretinere este reglementat in Codul civil, incepand cu articolul 2254. Trebuie spus din start ca acesta nu trebuie confundat cu renta viagera, cu care se aseamana, intr-o oarecare masura, dar de care se diferentiaza prin mai multe aspecte.
Daca la contractul de renta viagera, obiectul prestatiei consta in prestatii periodice, constand in sume de bani sau alte bunuri, din partea credirentierului, in cazul intretinerii, intretinatorul se obliga sa asigure prestatiile necesare asigurarii intretinerii si ingrijirii celeilalte parti.
Prin activitatea de intretinere se intelege activitatea de acordare a ingrijirii celui intretinut prin furnizarea de haine, adapost, menaj, hrana si servicii medicale. Cel intretinut trebuie sa beneficieze de tot ce are nevoie pentru a duce o viata linistita, la fel ca atunci cand se putea intretine singur. Nu inseamna ca daca a dus o viata modesta poate trai de acum incolo in lux si nici invers. Contractul de intretinere, daca nu se stipuleaza contrariul, trebuie sa ii asigure continuitate in limita confortului avut anterior.
De asemenea se va tine cont si de contraprestatia intretinutului. De exemplu, daca acesta isi lasa o casa de o valoare foarte mare iar speranta lui de viata este redusa, are dreptul la un trai in raport de beneficiile intretinatorului. Constatarea inexistentei acestui raport la incetarea contractului, nu il face nul. Vorbim asadar de un contract aleatoriu, in care oricare dintre parti poate iesi in castig sau in pierdere.
Contractul de intretinere poate fi incheiat atat cu titlu oneros, cat si cu titlu gratuit. In cel de-al doilea caz, intretinatorul nu urmareste sa obtina nici un beneficiu de pe urma acestui contract. Contractul de intretinere cu titlu oneros poate fi sau nu cu caracter viager. Adica poate fi incheiat pe o anumita perioada de timp sau pana la decesul persoanei intretinute. In cazul in care are caracter viager, intretinatorul are obligatia de a il inmormanta pe cel intretinut.
Formarea contractului de intretinere. Trebuie stiut ca indiferent de caracterul acestuia, oneros sau gratuit, contractul de intretinere trebuie incheiat in forma autentica, in caz contrar va fi nul absolut, adica va fi considerat nescris.
Nu e obligatoriu ca intretinutul sa aiba o varsta mai mare decat intretinatorului insa e necesar ca ambele parti sa aiba capacitate de exercitiu deplina.
Obligatiile intretinutului.De regula, nu are obligatii decat in cazul contractului de intretinere cu titlu oneros, atunci cand se obliga se predea un bun. Transferul de proprietate urmeaza aceleasi reguli ca la contractul de vanzare, in sensul ca ofera si anumite garantii, de evictiune si de pentru vicii.
El trebuie sa aiba un comportament care sa nu impiedice prestarea intretinerii, altfel intretinatorul poate cere rezolutiunea contractului. Daca intretinerea nu este executata din culpa intretinatorului, intretinutul poate cere, la randul lui, rezolutiunea contractului.
Observati ca am vorbit de rezolutiune si nu de reziliere, asa cum ar fi normal in cazul unui contract cu prestari succesive. Asta e una dintre particularitatile contractului de intretinere. In cazul in care intervine rezolutiunea, partile sunt repuse in situatia anterioara incheierii contractului. Intretinatorul va inapoia tot ce a primit iar intretinutul are obligatia de a plati toate serviciile de intretinere de care a beneficiat.
Contractul de intretinere are caracter intuitu personae, adica strict personal. Nici una din parti nu poate subcontracta. Intretinatorul nu poate angaja pe altcineva sa presteze intretinerea in locul sau, cum nici intretinutul nu poate ceda dreptul la intretinere, in favoarea altei persoane.