![Regulile si efectele contractului de arendare](https://proagora.net/wp-content/uploads/2015/11/contract.jpg)
Regulile si efectele contractului de arendare
In contextul faramitarii accentuate a terenurilor agricole, arendarea nu mai este doar o metoda de a face afaceri ci si o necesitate. Un lot mare de pamant poate fi lucrat mai bine si poate da un randament mult mai bine decat o parcela de cativa metri patrati, invecinata cu altele nelucrate sau lucrate necorespunzator.
Dar nu vom vorbi acum despre utilitatea arendarii, despre beneficiile sau pierderile celor care o incheie ci ne vom opri atentia strict asupra contractului de arendare. Vom afla cum se incheie, care sunt obligatiile partilor, cine isi asuma riscuri si cum inceteaza arendarea.
Definitie. Arendarea este un contract prin care una dintre parti transmite bunuri agricole celeilalte parti pentru a fi exploatate o perioada de timp, in schimbul unui pret, numit arenda. Cel care transmite bunurile agricole se numeste arendator iar cel care le exploateaza se numeste arendas.
Bunurile care pot fi arendate nu se rezuma doar la terenuri agricole, asa cum probabil am crede. Articolul 1836 din Codul civil cuprinde o enumerare larga a acestora. Printre bunurile care pot fi arendate se numara si animalele, masinile, utilajele si alte asemenea bunuri destinate exploatarii agricole.
Incheierea contractului. Arendarea se poate incheia pe o perioada determinata sau nedeterminata. Atunci cand nu se precizeaza perioada pentru care e incheiat contractul se considera ca a fost luata in calcula perioada necesara recoltarii fructelor pe care bunul agricol urmeaza sa le produca in anul agricol in care se incheie.
Contractul trebuie incheiat in forma scrisa, in cel putin trei exemplare, altfel va fi nul. Fiecare parte va primi un exemplar. Pentru a nu risca amenzi civile, arendasul trebuie sa depuna un alt exemplar al contractului la consiliul local in raza caruia se afla bunurile agricole pentru a fi inregistrat intr-un registru special tinut de secretarul consiliului local.
Cheltuielile legate de incheierea contractului si publicitatea acestuia cad in sarcina arendasului. Arendatorul trebuie sa aiba capacitatea de a face acte de dispozitie si dreptul de a arenda bunurile. Consider ca arendasul trebuie sa aiba capacitate deplina de exercitiu.
Obligatiile arendatorului. Acesta are in primul rand obligatia de a preda bunurile. Ulterior trebuie sa efectueze reparatiile capitale pentru buna exploatare a bunurilor predate. Mai trebuie sa il garanteze pe arendas de folosinta linistita si utila a bunurilor arendate.
Acesta are in continuare obligatia de a plati taxele si impozitele aferente bunurilor arendate.
Obligatiile arendasului. Dincolo de obligatia de a inregistra contractul, arendasul trebuie sa isi asigure bunurile agricole. Apoi trebuie sa foloseasca bunurile ca un bun proprietar. Nu le poate schimba destinatia decat cu acordul poprietarului. De regula, nu poate nici cesiona sau subarenda.
Obligatia de plata a arendei este evidenta. Aceasta se poate plati atat in bani cat si in fructe, la domiciliul arendasului. Normele sunt dispozitive, adica pot fi schimbate prin intelegerea partilor. Contractele incheiate conform legii, constituie titluri executorii pentru plata arendei.
Cine suporta riscurile arendarii. Daca arendasul nu are nici o culpa in pierderea bunurilor arendate si nu a fost pus in intarziere pentru predarea lor, riscurile pierderii sunt suportate de arendator.
Arendasul poate cere reducerea arendei stabilita in fructe doar atunci cand cel putin jumatate din recolta unui an a fost compromisa, dar nu si atunci cand pierderea a avut loc dupa culegerea ei sau cauza pierderii a fost cunoscuta la momentul incheierii contractului.
Incetarea si reinoirea contractului. Arendarea poate inceta din numeroase cauze – ajungerea la termen, decesul arendasului, pieirea bunurilor arendate etc.
Contractul se reinoieste de drept, pentru aceeasi durata, daca nici una din parti nu a comunicat celeilalte, in scris, refuzul sau cu cel putin sase luni sau un an, dupa caz. Chiar daca reinoirea are loc de drept, toate regulile de incheiere a contractului trebuie respectate din nou.
Pentru completarea lacunelor din acest articol, consultati Codul civil. Arendarea o veti gasi la articolul 1836 si urmatoarele. Nu uitati ca aceasta este doar o particularitate a contractului de locatiune. Ca atare, trebuie sa aruncati o privire si pe articolele 1777-1823.