Rezilierea si rezolutiunea contractelor

0 Shares

Atat rezilierea cat si rezolutiunea sunt doua remedii lasate la indemana creditorului atunci cand debitorul nu isi executa obligatiile contractuale. Diferenta dintre reziliere si rezolutiune consta inn faptul ca prima se aplica contractelor sinalagmatice cu executare succesiva iar cele din urma in cazul contractelor cu executare uno ictu, adica dintr-o data.

De exemplu, daca cumparam o casa iar predarea si plata pretului trebuie facute in intregime la un moment anume dat, atunci putem vorbi de rezolutiune. Daca incheiem un contract de servicii de televiziune in care prestatorul de servicii trebuie sa ne furnizeze semnal iar noi trebuie sa platim lunar un abonament, in cazul in care totul decurge normal cateva luni iar apoi una dintre parti nu isi mai onoreaza obligatiile, atunci putem vorbi de reziliere.

Intre cele doua institutii de drept civil, gemene, exista o alta diferenta majora in privinta efectelor. Daca intervine rezilierea, aceasta produce efecte pentru viitor, adica derularea contractului se incheie din momentul in care nu mai e respectat de una din parti. In cazul contractului TV, daca 8 luni fiecare parte si-a respectat promisiunile, atunci plata sau executarea lor nu mai poate fi ceruta inapoi. Contractul se considera desfacut din a noua luna.

Daca vorbim de rezolutiune, aceasta produce efecte pentru trecut. Cu alte cuvinte, in cazul rezolutiunii totale, partile sunt repuse in situatia initiala cu amendamentul ca cel vinovat de rezolutiune va putea plati despagubiri. Creditorul poate opta in anumite conditii si de o rezolutiune partiala.

Conditiile rezilierii si ale rezolutiunii

Pentru inceput, atat rezilierea cat si rezolutiunea se aplica doar in cazul contractelor sinalagmatice adica in cazul celor care dau nastere la obligatii in sarcina tuturor partilor si exista o interdependenta intre ele.

O a doua conditie consta in insemnatatea prestatiei neexecutate. Nu orice neexecutare da dreptul creditorului sa apeleze la aceste remedii. Ea trebuie sa fie suficient de importanta. De exemplu, furnizorul de cablu nu poate cere rezilierea daca clientul are un abonament de 99 de lei si plateste doar 98 de lei. Poate insa cere rezilierea daca plateste doar un leu si lasa neplatiti 98 de lei. Se poate cere rezilierea sau rezolutiunea contractului chiar daca prestatia neexecutata nu este insemnata dar are caracter repetitiv.

O a treia conditie consta in darea unui termen suplimentar de executare. Acest lucru nu este necesar atunci cand legea prevede astfel sau partile s-au inteles astfel. A se vedea articolul referitor la termenul suplimentar de executare.

Lasă un răspuns