Sa jucam ping pong cu legea privind interzicerea fumatului

0 Shares

Despre interzicere fumatului in spatiile publice se dicuta de mult timp, daca nu chiar de peste zece ani. Proiectul de lege a intrat pe ordinea Parlamentului de cativa ani. A tot fost amendat, s-a facut ca e uitat si abia luna trecuta parea ca va trece, intr-un final.

Nu as vrea sa vorbesc acum daca e bine sau nu sa se intrezica fumatul in spatiile publice insa e absolut necesar sa clarificam odata pentru totdeauna ce ar trebui sa insemne „spatiu public” in acceptiunea legii acesteia. De exemplu, foarte multi fumatori sunt de acord sa se interzica fumatul in baruri, institutii ale statului etc. Nu sunt insa de acord sa se interzica pe strada sau in parcuri.

Parerea mea e ca aceasta lege nu se vrea trecuta altfel nu imi explic de ce dureaza atat de mult pana sa fie promulgata. De exemplu, acum cand mai era foarte putin sa fie votata a aparut din senin un amendament bizar si care nu are nici o legatura cu realitate.

Amendamentul spune ca tigarile nu ar trebui comercializate la vedere iar comerciantii ar trebui sa le tina ascunse, dar sa le poata vinde legal. Care-i rostul!? Nu se vor mai cumpara tigari !? Hai sa fim seriosi! Modificarea are sanse minime de a trece iar legea va mai astepta putin pana va intra in vigoare, daca va intra vreodata.

Cred ca mai trebuie clarificata o chestiune. Ce scop are legea asta!? Vrem sa ii protejam pe nefumatori, vem sa interzicem fumatul sau doar vrem sa dam o lege pentru a obtine capital electoral!?

Pai daca vrem sa ii protejam pe nefumatori, amendamentul nu isi are sensul. Daca vrem sa reducem numarul fumatorilor, nici o sansa! S-a incercat prin alte metode mult mai bune si nu s-a reusit. Sa nu uitam ca nici macar pretul piperat nu i-a facut pe romani sa renunte la fumat. In prezent, 80% din pretul unui pachet de tigari se duce in vistieria statului, sub o forma sau alta.

Asadar, dragi parlamentari, va doriti sau nu sa interziceti fumatul in spatiile publice!? Haideti sa nu o mai lungim atata! E simplu! Votati odata si vom vedea ce iese! Ati avut timp destul sa faceti o lege PERFECTA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *