The Sun a renuntat la abonamentele online
The Sun a renuntat la sistemul de abonamente online introdus in 2013, dupa ce nu a reusit sa atraga un numar suficient de abonati. Nu este doar un esec pentru tabloidul cu cele mai mari vanzari din Marea Britanie ci si o nereusita a intregii prese online care nu e capabila sa se adapteze noului trend privitor la publicitatea in acest mediu.
Cititorii sunt enervati de numarul tot mai mare de reclame care ingreuneaza modul de navigare pe site-uri, incercand sa faca tot felul de artificii pentru a le bloca. Evident ca nimic nu e gratis iar publicatiile trebuie sa traiasca din ceva. Trebuie sa intelegem cu totii ca daca vrem continut de calitate gratuit, trabuie sa facem anumite compromisuri.
Luna trecuta, cotidianul german Bild a luat decizia de a interzice accesul celor care au activat AdBlock. Acestia pot citi stirile doar daca dezactiveaza blocarea reclamelor sau daca platesc un abonament lunar de 3 euro.
In acest moment, publicitatea online pluteste in necunoscut. Nimeni nu poate anticipa ce se va intampla in urmatorii cinci ani. Va fi la fel ca pana acum!? Vor exista doar publicatii de calitate pentru care trebuie sa platesti!?
Exista si varianta mai plauzibila in care vom gasi articole cu primele randuri gratuite iar restul contra cost. Daca in cazul unei reviste e mai usor sa implementeze sistemul abonamentelor, in cazul unui site de stiri e mai greu.
Stirile nu sunt protejate de drepturile de autor si astfel vor exista diferite publicatii care nu vor face decat sa le preia din surse platite si sa le distribuie gratuit. Evident, cititorii le vor citi de acolo, iar site-urile premium vor avea de suferit.
Sistemul abonamentelor in spatiul virtual nu reprezinta un esec pentru alte publicatii precum The New York Times, Financial Times sau The Wall Street Jurnal, care vor merge in continuare in aceasta linie. Este un semn ca ideea nu trebuie respinsa din fasa de catre alte ziare.