
Transfagarasanul, cateva lucruri despre cel mai cunoscut drum din Romania
Romania nu se poate bucura de prea multe autostrazi. Mai mult, suntem cunoscuti ca una dintre tarile cu cele mai proaste infrastructuri rutiere din Uniunea Europeana. Cu toate acestea avem unul dintre cele mai cunoscute si apreciate drumuri din lume. E vorba, desigur, de Transfagarasan.
Unde se afla Transfagarasanul
Transfagarasanul leaga peste munti Muntenia de Transilvania. Acesta incepe din localitatea Bascov, judetul Arges, si se termina in apropiere de localitatea Cartisoara din judetul Sibiu.
Cu alte cuvinte Transfagarasanul trece prin cei mai inalti munti din Romania si din acest motiv aproape jumatate din an este inchis din cauza riscului aparitiei a avalanselor si din cauza imposibilitatii acestuia de a fi dezapezit.
Cea mai mare altitudine la care acesta ajunge este 2042 metri, undeva in zona tunelului de la Balea Lac.
Cati kilometri are Transfagarasanul
Transfagarasanul face parte din DN 7 si are o lungime totala de 152 de kilometri. Una dintre cele mai spectaculoase portiuni ale Transfagarasanului este cea dintre Capataneni si Piscu Negru, care are 69 de kilometri.
Cand a fost construit Transfagarasanul
Schitele unui plan de construire a unui astfel de drum au existat inca din anii 1960 astfel ca ar fi eronat sa spunem ca a fost ideea lui Ceasusescu, asa cum probabil ati fi tentati sa credeti.
Din cauza lipsei de resurse financiare proiectul a fost abandonat si gasit apoi de Ceasusescu dupa terminarea barajului Vidraru. Atunci s-a hotarat ca acest drum sa fie construit, in principal pentru a se putea transporta lemnul din munti catre restul tarii. Din acest motiv a fost gandit cu un singur sens de mers. In 1971 s-au schimbat planurile si drumul a fost construit cu doua sensuri.
Lucrarile au inceput in decembrie 1969 si trebuiau finalizate pana in 1973, dar conditiile meteo au facut ca acesta sa fie finalizat pe 20 septembrie 1974. S-a inceput din doua parti, de catre militarii din Regimentul 1 Ramnicu Valcea si Regimentul 52 Alba Iulia. La el au lucrat insa si civilii.
Teoretic, 1974 este anul considerat ca cel in care Transfagarasanul a fost finalizat insa asfaltarea lui a inceput ulterior. Drumul, asa cum il stim acum, a fost finalizat in 1980.
Obiective turistice de pe Transfagarasan
Evident, fiind foarte cunoscut, de-a lungul Transfagarasanului au fost construite numeroase locuri de cazare pentru turisti. De asemenea exista si numeroase obiective turistice despre care vom vorbi in randurile de mai jos.
Balea Lac este unul dintre ele. Desi nu este foarte mare acesta este unul dintre cele mai cunoscute lacuri din Romania si aici se organizeaza periodic diverse evenimente. Hotelul de Gheata atrage anual numerosi turisti in sezonul de iarna. Rezervarile se fac cu mult inainte ca acesta sa fie construit.
Barajul Vidraru trebuie luat la pachet cu Lacul Vidraru. Practic nu putem spune ca doar barajul reprezinta o atractie. Lacul nu s-a format in mod natural ci a fost construit in 1965 prin ridicarea barajului care ajuta la strangerea apelor raurilor Capra si Buda, dar si a unor afluenti ai acestora, precum Raul Doamnei, Topologul, Limpedea etc.
Scopul barajului a fost si este unul triplu. In primul rand ajuta la producerea energiei electrice. In al doilea rand previne inundatiile, iar in al treilea rand a fost construit pentru irigatii. In prezent acesta reprezinta si un obiectiv turistic astfel incat in zona exista unitati de cazare.
Balea Cascada este cea mai mare cascada in trepte din Romania. Apa are o cadere libera de 60 de metri. Din pacate cei care vor sa o vada trebuie sa mearga pe jos aproape o ora. Pe Transfagarasan se poate ajunge pana la cabana Balea Casacada si de acolo se merge pe jos pe un traseu marcat.
Alte obiective turistice care pot fi vazute pe sau in apropiere de Transfagarasan sunt: Cetatea Poienari, Cascada Capra, Statuia lui Prometeu, Cumpana, Valea cu Pesti, Movilisu.