Turmericul ar putea fi un condiment miraculos în tratarea artritei

0 Shares

Turmericul este o plantă originară din sud-estul Asiei dar se cultivă izolat chiar și în Africa. Are o culoare galben-roșiatică și este folosit în special în bucătărie pe post de condiment.

Cu toate acestea are și proprietăți medicinale și este folosit în scop terapeutic.

În general în bucătărie se folosește pulberea obținută din el, iar medicinal este folosită rădăcina care conține uleiuri volatile, săruri minerale, un colorant de culoare galbenă numit curcumină, polizaride, peptide, monoterpene și alte substanțe care au denumiri științifice greu de reținut.

Beneficiile turmericului

Dincolo de substanțele pe care le conține, pentru omul de rând este mult mai important ce afecțiuni tratează acesta.

Artrita ar putea fi una dintre ele. Aceasta este o inflamație a unei articulații. Curcumina din turmeric este un compus antioxindant care combate eficient inflamațiile. Câteva studii medicale au demostrat acest lucru însă ideea nu este unanim acceptată în lumea medicală.

National Institute of Health (NIH) din Statele Unite ale Americii a publicat un astfel de studiu.

Studiul respectiv nu dă un ”vot în alb” ci spune că turmericul poate ameliora anumite simptome ale artitrei dar si ale artrozei. În același timp se spune că nu există suficiente dovezi pentru a putea evalua eficiența turmericului în tratarea artritei reumatoide.

Un alt studiu din 2006, publicat în revista Journal of Natural Products, arată că turmericul ar putea trata artrita reumatoidă. Cercetătorii au efectuat teste doar pe animale și au observat că un extract de turmeric a reușit să prevină artita reumatoidă.

În 2004 apărea un studiu realizat pe pacienti, publicat în Journal of Clinical Reumatology, care sugera că turmericul ar putea ameliora simptomele osteoartritei genunchiului.

Studiul s-a realizat pe 90 de pacienți grupați în două categorii. Unii au primit un supliment care printre alte substanțe conținea curcumă (turmeric) și ghimbir, iar alții au primit un placebo (au crezut că au primit același lucru dar în esență suplimentul nu le influența starea de sănătate).

Aceștia au primit suplimentele timp de 32 de săptămâni, iar la final s-a constat că pacienții care au primit suplimentul cu curcuma au prezentat o ameliorare mai mare a osteoartritei genunchiului.

Chiar dacă nu există suficiente dovezi științifice că turmericul ne poate ajuta într-un mod miraculos în tratatea artritei putem afirma cu tărie că acesta nu ne poate dăuna, fiind consumat de secole de asiatici. Evident, există și oameni al căror metabolism nu agreează acest condiment.

Dacă suferiți de artrită sfatul nostru este să consumați turmericul ca pe un condiment și nu ca pe un leac miraculos.

Trebuie să aveți grijă însă la faptul că excesul poate agrava starea vezicii biliare sau poate provoca indigestia. Nu trebuie să vă îngrijorați prea mult. Gândiți-vă că efectele sunt similare consumului în exces de usturoi sau ardei foarte iute. Comparația nu este foarte exactă însă e relevantă pentru a vă da seama de ”pericole”.

Trebuie să plecăm întodeauna de la ideea că indienii și ceilalți asiatici din sud-estul Asiei îl consumă de generații întregi, zilnic, și nu pățesc nimic, cu foarte mici excepții, ca in cazul oricărui alt aliment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *