Cati bani s-au cheltuit pentru Catedrala Mantuirii Neamului si cat costa in total

0 Shares

Catedrala Mantuirii Neamului este unul dintre cele mai ambitioase proiecte arhitecturale din Romania. Patriarhia estima la un moment dat ca pentru finalizarea cladirii la stadiul rosu-gri va costa 80 de milioane de euro. Acest stadiu inseamna ca vorbim de o cladire terminata de zidit, fara tencuiala dar cu usi si ferestre.

Termenul de finalizare al cladirii este 2018, pentru a fi gata pe 1 decembrie, atunci cand vom sarbatorii 100 de ani de la Marea Unire. In momentul de fata Catedrala este zidita in proportie de 75%. Ea va fi terminata complet abia in 2024, adica inclusiv pictata.

In perioada urmatoare sunt prevazute urmatoarele lucrari:

  • finalizarea lucrarilor de zidire la nava principala si balcoanele interioare pana la cota +45,00 metri – noiembrie 2017;
  • finalizarea lucrarilor de zidire la turlele secundare, cota +62,00 metri – aprilie 2018;
  • finalizarea lucrarilor de zidire la turla clopotnita, cota +75,5 metri – iunie 2018;
  • finalizarea lucrarilor de zidire la turla principala (Pantocrator), cota +106,00 metri – iulie 2018;
  • structura metalica si realizarea invelitorii acoperisului – septembrie 2018;
  • pictarea catapetesmei si sfintirea Altarului noii Catedrale Naţionale – 30 noiembrie 2018;
  • pictarea integrala a Catedralei Nationale – 2019-2024.

Cati bani s-au cheltuit pana acum pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului

Luni, 11 septembrie 2017, Consiliul Local al Municipiului Bucuresti a facut o rectificare bugetara prin care a aprobat inca un milion de euro pentru ridicarea Catedralei Mantuirii Neamului. Anul trecut Consiliul Local a mai alocat 3,7 milioane de euro din bugetul Primariei.

Cati bani s-au cheltuit pana acum pentru ridicarea Catedralei nu putem stii cu exactitate pentru ca doar Patriarhia Romana stie. Banii sunt proveniti de la Guvernul Romaniei, administratiile locale sau centrale si din donatii de la persoane fizice ori juridice.

Patriarhia Romana sustine ca s-au cheltuit deja peste 40 de milioane de euro pana. Suma totala exacta este posibil sa nu o stim niciodata. Putem stii doar cati bani publici au fost cheltuiti si cati vor fi cheltuiti in continuare. Publicul nu a reactionat tocmai pozitiv la ideea cheltuirii banilor publici pentru biserici si din acest motiv e posibil ca Patriarhia sa nu fie atata de receptiva sa dezvaluie suma totala cheltuita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *