Ce este, cu ce se ocupa si cine face parte din GRECO
GRECO (The Group of States against Corruption) este un organism anticoruptie al Consiliului Europei (a nu se confunda cu Consiliul European), infiintat in 1999. Scopul infiintarii acestuia a fost acela de a monitoriza conformarea statelor la standardele anticoruptie trasate de statele membre.
Rolul principal al GRECO este de a imbunatati capacitatea statelor membre ale Consiliului Europei de a lupta impotriva coruptiei printr-o supraveghere reciproca.
Organismul este si o platforma prin care statele membre fac schimb de informatii si de bune practici pentru imbunatatirea luptei impotriva coruptiei.
Unde are sediul GRECO
Institutia are sediul la Strasbourg si este asistata de un secretariat. In adunarile plenare fiecare stat membru poate sa numeasca pana la doi reprezentanti. GRECO este un organism al Consiliului Europei dar are un presedinte si un vicepresedinte propriu.
Cine face parte din GRECO
Desi este un organism anticoruptie al Consiliului European, din GRECO fac parte si state care nu sunt membre ale acestui organism international (distinct de Uniunea Europeana).
In momentul de fata din GRECO fac parte 49 de state, adica toate statele membre ale Consiliului Europei, inclusiv Romania, la care se mai adauga Statelele Unite ale Americii si Belarus.
Poate aplica GRECO sanctiuni statelor membre care incalca standardele privind lupta impotriva coruptiei!?
In principiu, GRECO nu poate aplica sanctiuni directe statelor membre care incalca standardele in privinta luptei anticoruptie. Cu toate acestea are o serie de proceduri care pot pune presiuni.
Spre exemplu, rapoartele acestora sunt publice si pot ajunge la alte organisme internationale si chiar la presa, care le poate aduce in fata cetatenilor.