Ce este simulatia
Simulatia, ca institutie de drept civil, este o operatiune ce reprezinta o exceptie de la principiul opozabilitatii efectelor obligatorii ale contractului. Nu o sa intru in prea multe detalii tehnice si voi incerca sa folosesc un limbaj non-tehnic pentru a explica pe intelesul tuturor.
Aceasta le permite partilor sa ascunda de alte persoane termenii unei intelegeri, ai unui contract, prin mascarea cu o alta conventie care nu are nici un efect intre acestea. Este un procedeu perfect legal atata timp cat nu se urmareste eludarea unor norme, cum ar fi cele fiscale.
Institutia civila este prevazuta in articolele 1289-1294 din Codul civil. Din acestea aflăm care sunt conditiile pentru a putea vorbi de simulatie. Le voi enumera mai jos:
-sa existe un act secret valabil;
-sa existe un act public care sa produca o aparenta juridica;
-actul secret sa fie incheiat anterior sau concomitent cu cel public;
-sa existe un acord intre parti pentru a simula.
In ciuda faptului ca actul secret se mai numeste si contra-inscris, acesta nu trebuie privit neaparat ca pe un acord asternut pe o hartie. E suficient ca acesta sa existe in sens de negotium adica prin viu grai, daca vorbim de un contract conventional. Teoretic nu ar trebui sa se respecte nici conditiile de forma pentru ca acesta sa fie valabil. Adica o donatie ce reiese din actul secret nu trebuie incheiata neaparat la notar. Este nevoie insa de un act scris pentru ca intelegerea sa poata fi probata.
In schimb, actul public trebuie sa respecte conditiile de forma, adica donatia trebuie incheiata la notar, la fel ca si vanzarea unor terenuri etc.
Simulatia poate fi realizata in urmatoarele feluri:
Contractul public este fictiv, adica se incheie un contract public care creaza o aparenta juridica iar in actul secret se prevede ca acesta nu va produce nici un efect. Ca atare, scopul lui este de a ii face pe ceilalti sa creada ca intre partile lui s-a creat un raport juridic care in realitate nu exista.
Actul public deghizeaza actul secret. Atunci cand partile doresc sa ascunda in intregime sau partial un contract il imbraca in forma altui contract. Ca atare, pot introduce o clauza in contractul aparent care sa fie desfiintat prin actul secret, pot mari sau micsora perioada contractuala etc.
Interpunerea de persoane se foloseste atunci cand se incearca ascunderea identitatii unei parti. Se incheie doua contracte similiare, unul secret care este si cel adevarat, si unul public care are doar menirea de a masca identitatea partii ce nu se doreste a fi cunoscuta.