Ce este virusul West Nile
West Nile este un virus care se aseamana oarecum cu virusul Zika, in sensul ca exista de foarte mult timp in Africa insa devine cunoscut abia recent, cand apar primele cazuri de infectare in tarile cu un sistem sanitar bine pus la punct.
De asemenea se transmite tot prin intepatura tantarilor si nu exista in momentul de fata un tratament specific pentru tratarea infectiei, la fel ca in cazul virusului Zika.
Virusul West Nile nu transmite o boala anume ci este doar un factor declansator al unor simptome care pot provoca in cele din urma decesul.
Neexistand un tratament adecvat se recomanda prezentarea urgenta la spital in caz de manifestare severa a unor simptome specifice pentru ca medicii vor trebui sa faca tratament cu medicamentatie intravenoasa si sa tine pacientul sub observare permanenta.
In cazul manifestarii unor simptome moderate sau usoare nu este nevoie prezenta la spital pentru ca acestea vor disparea in cateva zile.
Simptomele infectarii cu virusul West Nile
Simptomele pot fi diferite in functie de intensitate. Doar una din 150 de persoane infectate prezinta simptome severe si are nevoie urgenta de asistenta medicala. Simptomele severe pot fi:
- febra puternica;
- rigiditate la nivelul gatului;
- dureri de cap;
- convulsii;
- pierderea vederii;
- amorteala, paralizie sau slabiciune musculara;
- dureri de cap.
Simptome moderate prezinta in jur de 20% dintre cei infectati, iar restul prezinta simptome usoare. Dintre simptomele moderate amintim:
- stare de greata si varsaturi;
- febra;
- dureri de cap;
- diaree;
- lipsa apetitului;
- urticarie la nivelul pieptului, stomacului si a spatelui.
Prima descoperire a virusului a avut loc in 1937, in districtul West Nile (de aici si denumirea acestuia) din Uganda. A ramas necunoscut publicului larg pana in 1999 cand mai multe persoane au fost infestate in Statele Unite ale Americii, iar sapte persoane au decedat.