De ce este sarpele simbolul medicinei
Sarpele, cel putin pentru crestini, este un simbol al raului si al vicleniei. Nu intram in detalii pentru ca sunt sigur ca stim cu totii de ce. Cu toate acestea el este folosim adesea ca un simbol al medicinei. Il regasim in spitale si in farmacii. Evident ca acest lucru contrariaza intr-o oarecare masura si probabil te-ai intrebat deja pana acum de ce este sarpele simbolul medicinei.
Vom incerca in randurile de mai jos sa raspundem la aceasta intrebare. Trebuie sa mentionam ca gasim sarpele ca simbol al medicinei in diferite variante. In cele mai frecvente doua imagini regasim un sarpe incolacit in jurul unui baston sau doi serpi incolaciti in jurul unui baston inaripat. Mai exista o imagine cu un sarpe incolacit in jurul unui pocal.
Potrivit majoritatii surselor de informare, toate aceste reprezentari ale medicinei si farmaciei isi au originea in antichitate, unde sarpele era si simbol al intelepciunii. Ca atare, inainte de raspandirea crestinismului, acesta ar fi fost privit cu alti ochi.
In Orientul Mijlociu si in culturile din Orientul Extrem era privit ca un simbol al intelepciunii cu mult inainte de Grecia antica.
Sarpele incolacit in jurul unui pocal. Cupa respectiva mai este denumita si Vasul Hygeei. Hygeea sau Higia este in mitologia greaca zeita sanatatii si a curateniei. Dupa unele surse ar fi sotia lui Esculap, zeul medicinei. Dupa alte surse ar fi sotia acestuia. E important de spus ca „igiena” este un cuvant care este derivat din numele acesteia.
Hygeea/Higia este ilustrata foarte des in preajma serpilor. Cea mai frecventa imagine cu aceasta este aceea in care are incolacit in jurul ei un sarpe care bea dintr-un pocal. Mai trebuie spus ca aceasta este sora cu Panaceea, zeita vindecarii.
Bastonul lui Esculap. Este reprezentat ca un bat in jurul caruia este incolacit un sarpe. Este un simbol mai putin folosit la noi. Despre Esculap am spus mai devreme ca este zeul sanatatii si astfel se explica de ce a fost preluat acest simbol de spitale si farmacii. Mai degraba este un semi-zeu insa acest lucru este mai putin important.
Zeii l-au pedepsit la un moment dat pentru ca vindeca prea multi oameni si perturba ordinea fireasca a lucrurilor.
Caduceul. Este acel baston inaripat pe care sunt incolaciti doi serpi. Aici lucrurile sunt putin mai controvesate si putini isi pot explica de ce a fost luat acesta drept un simbol al medicinei deoarece este considerat a fi toiagul purtat de Hermes, mesagerul zeilor.
Hermes nu avea puteri vindecatoare. Mai mult, ii conduce pe morti spre Hades. De asemenea, era protectorul comerciantilor si hotilor. Singura explicatie care a putut fi gasita e ca acesta era protectorul celor care calatoreau, iar cei care practicau medicina in antichitate calatoreau foarte mult pentru a ii vindeca pe cei aflati in nevoie.