De ce nu iubim Casa Poporului!?
A trecut Ziua Nationala a Romaniei si am intrat practic in anul Centenarului, in care ne vom pregati pentru a aniversa 100 de ani de la Marea Unire din 1 decembrie 2018. Cu aceasta ocazie ar trebui sa reflectam asupra multor teme, iar una dintre acestea ar trebui sa fie de ce uram atat de mult Casa Poporului cand acesta este unul dintre principalele obiective turistice din Bucuresti, iar turistii sunt incantati sa ajunga in fata Palatului Parlamentului pentru a isi face o fotografie.
Asta este unul dintre marile paradoxuri ale poporului roman. Reusim sa apreciem multe dintre lucruri abia dupa ce incep sa le aprecieze altii sau dupa ce le pierdem.
Dupa Revolutia din 1989 am privit Casa Poporului ca pe o reminiscenta a comunismului, o cladire gri si fada, cu accente kitsch. Am folosit cuvantul ”reminiscenta” deoarece acesta se potriveste cel mai bine. In principiu, Palatul Parlamentului a fost detestat de cei apropiati de varsta mea, care nu au prins deloc perioada comunista sau care au doar o amintire vaga a ei.
Unii urasc Casa Poporului pentru ca acolo si-au pierdut viata foarte multi oameni. Exista multe legende, ce pot fi lejer adevaruri, care spun ca in betoanele cladirii zac schelete de oameni, care si-au pierdut viata dupa ce au picat in puturile in care se turna betonul, din neatentie sau de epuizare.
Unii urasc Casa Poporului din simplul motiv ca aceasta gazduieste Parlamentul, populat de oameni care nu ne reprezinta decat prin faptul ca au ajuns acolo prin votul nostru, dar nu au nimic in comun cu valorile noastre.
Ar trebui sa uram Casa Poporului sau sa o promovam!?
Sunt foarte putini turisti care se declara nemultumiti de Palatul Parlamentului. Nu inteleg atunci de ce ne ferim sa o promovam!? Gresesc poate spunand ca ne ferim. Consider mai degraba ca nu prea ne dam interesul de a promova mai nimic.
Promovarea obiectivelor turistice de catre stat se rezuma in mare parte la aruncat bani multi pe logouri, spoturi publicitare sau targuri de turism international. In opinia mea este absolut gresita aceasta politica.
In secolul in care traim, cea mai eficienta politica de promovare a turismului o reprezinta social media. Oamenii, mai mult sau mai putin influenti, isi posteaza impresiile pe retelele de socializare. Daca impresiile sunt bune, vor veni mai multi turisti. Daca ele sunt proste, vor anula toate investitiile statului in promovare, in forma in care se face acum.
Consider ca ar trebui mai degraba se ne orientam spre diversificarea serviciilor si pe imbunatatirea lor, astfel incat majoritatea celor care vin in Romania sa se declare multumiti si sa ii convinga si pe altii sa ne viziteze. Casa Poporului ar trebui sa fie, in opinia mea, printre obiectivele turistice promovate.
De ce ar trebui sa promovam Casa Poporului!?
Indiferent daca ne este antipatica sau nu, ar trebui sa fim pragmatici si ne uitam spre viitor. Casa Poporului atrage turistii, indiscutabil, si in jurul ei putem dezvolta turismul local. Aceasta poate fi inclusa intr-un traseu turistic, astfel incat sa fie promovate si alte obiective turistice din Bucuresti.
Dezvoltarea tursimului este importanta pentru orice comunitate pentru ca astfel sunt adusi, intr-o forma sau alta, bani in economie. Castiga hotelierii care isi ocupa camerele, castiga comerciantii pentru ca isi vand produsele si, nu in cele din urma, castiga statul pentru ca percepe taxe.
In incheiere, as dori sa stiu ce parere aveti despre Casa Poporului si daca credeti ca ar trebui sau nu promovata mai mult.