Guvernul a adoptat ordonanta ce aduce modificari esentiale Codului fiscal
Guvernul Romaniei a adoptat ordonanta de urgenta ce modifica Codul fiscal in ciuda opozitiei venita din partea sindicatelor, a patronatelor a partidelor, a primarilor si a societatii civile.
Modificarile ce se regasesc in OUG vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018. Marirea salariului minim brut pe economie la 1.900 de lei a fost amanata dar Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat la inceputul sedintei de Guvern ca nu s-a schimbat nimic. Salariul minim brut pe economie va fi marit de la 1 ianuarie, dar ordonanta va fi data ulterior.
Ordonanta de urgenta modifica si completeaza Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal si prevede urmatoarele masuri:
- mutarea CAS de la angajator la salariat cu reducerea cotei totale de contributii sociale de la 39,25% la 37,25%,
- splitarea platii TVA;
- ridicarea plafonului pentru microintreprinderi la un milion de euro;
- instituirea contributiei asiguratoare pentru munca de 2,25% din fondul de salarii, dar si scaderea de la 16% la 10% a impozitului pe venituri .
Mentionam ca acestea sunt masurile anuntate la inceputul sedintei de Guvern de astazi. Ordonanta nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial pentru a vedea toata modificarile „negru pe alb”.
Au fost de asemenea aprobate ordonantele privind cresterea pensiei sociale la 640 de lei si a punctului de pensie la 1.100 de lei de la 1 iulie 2018, precum si cea privind reducerea procentului de plata catre Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,7%.