Kovesi a câştigat procesul la CEDO împotriva României. A fost revocată abuziv de la şefia DNA

0 Shares

Fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi a câştigat procesul împotriva României de la CEDO.

Kovesi a dat în judecată România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului după ce a fost înlăturată de la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, în unanimitate, că Laurei Codruţa Kovesi i-au fost încălcate drepturile prevăzute de Articolele 6 şi 10 atunci când a fost demisă de la conducerea DNA, potrivit Adevărul.

„Am formulat în luna decembrie 2018 o plângere, în nume personal, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în care am arătat că au fost încălcate mai multe drepturi prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului în ceea ce priveşte revocarea din funcţia de procuror şef al DNA că urmare a Deciziei nr.358 din 30 mai 2018 pronunţată de Curtea Constituţională”, declara Kovesi.

Kovesi a susţinut în faţa judecătorilor CEDO că procedura de revocare a sa din fruntea DNA a încălcat drepturile omului pentru că nu a avut calitatea de parte în conflictul soluţionat de Curtea Constituţională a României, nu a fost citată în faţă acesteia şi nu a avut posibilitatea de a avea cel puţin calitatea de intervenientă pentru a exprimă un punct de vedere în apărarea sa.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, în unanimitate, că Laurei Codruţa Kovesi i-au fost încălcate drepturile prevăzute de Articolele 6 şi 10 atunci când a fost demisă de la conducerea DNA.

După această decizie, părţile au termen până pe 19 martie pentru a ajunge la o soluţionare pe cale amiabilă a litigiului.

În cazul în care Executivul va dori soluţionarea amiabilă trebuie să comunice în acest termen care este propunerea concretă pentru fosta şefă DNA.

Dacă nu Guvernul nu va dori o soluţionare amibilă, va avea la dispoziţie 6 săptămâni să trimită la CEDO propria apărare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *