Myanmar a „scăpat” cu ajutorul Chinei de o „condamnare” din partea ONU pentru lovitura de stat

0 Shares

China a refuzat ieri ca ONU să condamne Myanmar, blocând o declaraţie comună a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Prin această declaraţie comună, ONU urma să condamne lovitura de stat militară din Myanmar, după ce luni armata a preluat controlul asupra ţării, iar liderul de facto Aung San Suu Kyi şi alţi politicieni au fost reţinuţi la primele ore ale zilei.

Ţare este condusă în acest moment de un consiliu suprem format din liderii loviturii de stat.

Ieri, Consiliul de Securitate al ONU s-a întâlnit pentru a discuta această situaţie şi pentru a da o declaraţie comună, însă membrii permanenţi nu au reuşit să ajungă la un acord cu China, unul dintre membrii permanenţi cu drept de veto.

Anterior, trimisul special ONU pentru Myanmar, Christine Schraner, a condamnat ferm preluarea puterii de către armata care a refuzat să accepte rezultatul alegerilor generale care au avut loc în noiembrie.

Statele Unite, Uniunea Europeană, Australia şi Marea Britanie au condamnat lovitura de stat şi au cerut eliberarea imediată a celor reţinuţi.

Aung San Suu Kyi, care conducea guvernul înlăturat de la putere (care a câştigat alegerile cu un procent de 80%), nu a mai fost văzută de luni dimineaţă.

Alte zeci de persoane au rămas de asemenea în arest. Printre ele se numără şi preşedintele Win Myint

Myanmar, ţară cu 54 de milioane de locuitori, se învecinează cu Bangladesh, India, China, Thailanda şi Laos. A fost condusă de un guvern militar opresiv din 1962 până în 2011.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *