Noi medicamente vor fi introduse pe lista de compensate si gratuite

0 Shares

Medicamente noi urmeaza sa intre pe listele de compensate si gratuite conform proiectului de hotarare pentru modificarea si completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii.

In momentul acesta hotararea de Guvern nu este inca aprobata. Cinci dintre noile molecule vizate se adreseaza bolnavilor care sufera de HIV/SIDA. Restul se adreseaza pacientilor care sufera de cancer renal, diabet, psoriazis si de boli cardiovasculare.

Daca lucrurile vor evolua asa cum presa a fost anuntata, atunci noile medicamente ar trebuie sa poata fi prescrise pacientilor pana la finalul lunii viitoare.

„Pacientii asteapta aceste medicamente de multi ani, au fost niste conditii care nu le-au permis pana acum accesul pe piata romaneasca. Am luptat sa indepartam acele conditii si iata ca sunt la un pas de a putea avea acces la ele, inseamna o pastila pe zi pentru multi dintre ei, inseamna conditii mai bune pentru a fi aderenți la tratament, noutate pe plan mondial. (…) Se reduce semnificativ numarul de medicamente inghitite, lucrul acesta ajuta foarte mult aderenta la tratament, iar pentru un pacient care inghite tratament de 20 de ani lucrul acesta il ajuta foarte mult”, spune Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *