Povestea românului care doarme pe străzi în Germania după ce a fost înşelat pe şantier

0 Shares

Nicolae Molcoasa este doar unul dintre muncitorii din Europa de Est care au fost exploataţi şi înşelaţi pe şantierele din Germania, potrivit cotidianului german Der Tagesspiegel.

În urmă cu mai mulţi ani, Nicolae a plecat la muncă în Germania, sperând să găsească un trai mai bun, să câştige mai mulţi bani şi să se întoarcă acasă, acolo unde ar fi urmat să o ducă mult mai bine.

Astăzi acesta doarme pe străzile din Berlin după ce a fost exploatat şi înşelat la bani lucrând pe şantierul unui mall.

Şi-a dat angajatorul în judecată, a câştigat, dar nu s-a întâmplat mai nimic. Nicolae doarme în continuare pe străzi.

Unde a lucrat Nicolae şi cine l-a înşelat

Potrivit presei germane, Nicolae Molcosa a lucrat pe şantierul Mall of Berlin.

Ziariştii germani îl denumesc „Mall-ull ruşinii” pentru că se presupune că a fost construit cu mână de muncă ieftină din Europa de Est, în special din România şi Bulgaria. Muncitorii fie lucrau la negru, fie au fost exploataţi prin ore de muncă suplimentare, fie au fost înşelaţi cu banii.

Proprietarii mall-ului fie nu au ştiut de aceste cazuri, fie au închis ochii pentru că despre ei nu se poate spune decât, cel mult, că sunt autorii morali ai celor întâmplate.

Firmele subcontractate, multe la număr, erau cele care angajau la negru, exploatau sau înşelau.

Nicolae Molcoasa a lucrat pentru Openmallmaster.

„De la început munca a fost foarte grea, exagerată“, a spus Nicolae, care a precizat că lucra 10 ore pe zi, şase zile pe săptămână.

Românul a mai spus pentru presa germană că lucrurile au început să fie din ce în ce mai rele. Au apărut şefi care îi certau până şi atunci când luau pauză pentru a bea apă.

A câştigat procesul dar nu şi-a recuperat banii

Împreună cu un alt coleg, Nicolae a dat în judecată firma Openmallmaster. Cei doi au câştigat procesul în august 2015 însă nu şi-a recuperat banii nici până acum.

Nu îşi mai pot recupera banii pentru că firma care a pierdut procesul şi-a declarat falimentul.

Directorul general s-a făcut nevăzut şi a fost căutat cu mandat de arestare pentru că a întârziat intrarea în insolvenţă.

În proce, Nicolae a declarat că pentru trei săptămâni de muncă nu a primit decât 550 de euro. Judecătorii au decis că acestuia trebuie să i se achite de către angajatori un salariu de 1226 de euro pentru munca depusă.

Ce face acum Nicolae

Der Tagesspiegel scrie despre Nicolae că „este un bărbat îngrijit, arată mai tânăr de 50 de ani. Nu s-ar spune că este un om fără adăpost. Şi totuşi stă acolo, la colţul străzii, vinde reviste. Şi-a împachetat lucrurile în valize mari, le-a încărcat într-un cărucior de cumpărături care aproape că i se înalţă peste cap”.

Acesta doarme într-o locuinţă improvizată unde „a acoperit crăpăturile de pe acoperiş cu bandă adezivă, ca să nu plouă înăuntru. Pe jos a pus carton ca să se protejeze de frigul din pământ. Nicolae Molcoasa doarme într-o staţie de autobuz abandonată din mijlocul oraşului, în care a avut ultima dată un acoperiş adevărat deasupra capului. În jurul său se află faţa de de cărămidă frumoase şi ferestre luminate. Aparţin unei lumi confortabile şi calde, de care el nu poate beneficia”.

Între timp, în mall-ul pe al cărui şantier a lucrat Nicolae şi alţi români, oamenii care nu îi cunosc povestea, îşi petrec timpul liber printre rafturi pentru a face cumpărături sau pur şi simplu îşi iau prânzul la numeroasele lanţuri de fast food-uri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *