Romania a fost condamnata la CEDO pentru ca nu a aparat drepturile unui minor agresat de tatal sau

0 Shares

Romania a fost condamnata marti de CEDO pentru ca nu a aparat drepturile unui minor agresat de tatal sau. Dauna morala pe care trebuie sa o achite este de 10.000 de euro.

APADOR-CH este organizatia care a aparat interesele copilului impotriva statului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. E vorba de cazul D.M.D contra Romaniei.

Potrivit APADOR-CH, copilul provine dintr-o familie in care parintii lui au divortat. D.M.D. s-a nascut in 2001, iar parintii lui au divortat in 2004. Mama a semnalat agresiunile sotului la un hotline al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului din capitala. Autoritatile au declarat ca au „monitorizat cazul”, copilul fiind inclus intr-un program de consiliere psihologică incepand din 2004.

Agresiunile tatalui au continut astfel incat mama s-a adresat politistilor de patru ori, in martie, aprilie, mai si iunie 2004, fara ca politistii sa faca ceva concret. Abia la a cincea plangere acestia s-au decis sa trimita dosarul la procuror.

Parchetul a tinut la randul lui dosarul doi ani (2005-2007), timp in care baiatul a fost agresat in continuare. Au fost facut expertize, au fost chemati martori si s-a demonstrat ca D.M.D a suferit traume din cauza comportamentului tatalui sau.

In prima instanta, tatal a negat ca si-a batut fiul si judecatorii l-au achitat in 2008. Mama a facut apel si in 2009, tatal a fost condamnat la patru ani de inchisoare cu suspendare, insa tatal a facut apel si pedeapsa finala a fost de un an cu suspendare si interzicerea drepturilor parintesti.

CEDO a decis ca s-a incalcat articolul 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, ca autoritatile romane nu au luat masuri pentru protejarea copilului si nici pentru aplicarea unor pedepse suficient de aspre pentru a descuraja agresiunile asupra minorilor.

De asemenea, CEDO a atras atentia ca ancheta a fost prea lunga si ineficienta. Durata procedurilor a fost si ea excesiva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *