Românii din străinătate se pot înregistra pe platforma www.votstrainatate.ro pentru a vota la alegerile parlamentare

0 Shares

Românii care locuiesc în afara ţării se pot înregistra încă de pe acum pe platforma www.votstrainatate.ro pentru a vota la alegerile parlamentare.

Potrivit prevederilor art. 42 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 ”începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri parlamentare la termen şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul, care doreşte să voteze în străinătate la alegerile parlamentare, se poate înregistra în Registrul electoral ca alegător în străinătate, prin intermediul unui formular on-line, aflat pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate”.

Cu toate acestea organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra celor parlamentare planează un mare grad de incertitudine, a afirmat, vineri, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente Constantin Mitulţu – Buică, într-o scrisoare adresată preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban, preşedintelui Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi vicepreşedintelui Senatului Titus Corlăţean.

Romanii care locuiesc in strainatate nu pot vota oricum la alegerile locale deoarece trebuie sa indeplineasca simultan doua conditii: sa aiba domiciliul într-o localitate din România şi să voteze la anumita secţie de vot din localitatea respectivă. Aceştia nu pot vota la orice sectie din localitatea de domiciliu si nu pot vota prin corespondenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *