Sf. Ana este singurul lac vulcanic din Romania
Lacul Sfanta Ana este singurul lac vulcanic din Romania. Acesta se afla in masivul Ciomatu din judetul Harghita, la o altitudine de 946 de metri. S-a format in craterul vulcanului stins numit Ciomatu Mare, din masivul vulcanic Puciosu, locul ultimei eruptii vulcanice din Carpati si din Europa de Est.
Parerile sunt impartite atunci cand vine vorba de ultima eruptie vulcanica ce a avut loc aici. Se pare insa ca ultima eruptie ar fi avut loc in urma cu aproximativ 30.000-40.000 de ani.
Despre acest lac exista multe legende dar si adevaruri demonstrate stiintific. Nivelul apei este mereu acelasi. Nu scade si nici nu creste, indiferent daca vorbim de o perioada secetoasa sau ploioasa. Interesant este ca nu are izvor si e alimentat doar din apa de ploaie.
Localnicii spun ca emanatiile de gaze din preajma lui anunta cum va fi vremea. Daca aerul emanat pisca la nas, oamenii spun ca e semn de furtuna. Daca nu se intampla acest lucru inseamna ca e semn de vreme frumoasa.
Puritatea apei este un alt mister. Este apropiata de cea apei distilate, avand doar 0,0029 ml de minerale. Cu toate acestea nu este buna de baut, chiar daca e curata. Lipsa mineralelor ar fi de vina, iar din acest motiv in lacul Sfanta Ana nu traiesc nici pesti. Acestia nu au suficient oxigen.
Lucrurile interesante care se pot spune despre lacul Sfanta Ana sunt foarte multe. Acesta nu este doar singurul lac vulcanic din Romania ci si din Europa Centrala si de Est. In trecut s-a spus ca are o adancime maxima de 12 metri insa ultimele masuratori au aratat ca acesta nu depaseste 6,3 metri.
Lacul Sfanta Ana se afla la o distanta de 55 de kilometri de Municipiul Miercurea Ciuc, 48 de kilometri de Municipiul Sfantu Gheorghe, respectiv 33 km de orasul Târgu Secuiesc. Lacul Sfanta Ana poate fi accesat prin legatura DN12 (Miercurea Ciuc-Sfantu Gheorghe) din punctul de intersectie cu drumul judetean 113 din localitatea Bixad.
Are o forma circulara, o lungime de 620 de metri si o latime de 460 de metri. Suprafata totala este de 19,5 hectare. Langa lac se afla o capela romano-catolica cu hramul Sfintei Ana.