Spitale sau catedrale!?

0 Shares

Odata cu votarea bugetului pe 2016 s-a tot discutat pe marginea acordarii sau neacordarii de bani pentru construirea bisericilor. Evident, parerile au fost impartite in randul societatii iar eu ma pozitionez undeva la mijloc. Cred ca in urmatorii 20 de ani nu ar mai trebui dati bani de la bugetul tarii pentru construirea altor biserici insa cred ca ar trebui sa fie finantata repararea celor de o importanta culturala aparte.

Evident ca ar trebui acordata o mai mare atentie repararii spitalelor dar trebuie sa gandim totul cu calm. Nu pot sa inteleg de ce radicalizam totul. E aberant sa ajungem sa numaram bisericile si spitalele si sa facem un raport intre ele. La fel de aberant e sa avem pretentia ca in Romania sa existe mai multe spitale decat biserici. Daca un preot poate intretine 3, 4 biserici, activitatea unui spital trebuie sa fie intretinuta de zeci de doctori. Deci nu e suficient sa trantim un spital ca nu am facut mare bravura.

Acum o sa imi spuneti ca daca poporul vrea sa se contruiasca spitale si nu catedrale, ar trebui sa se construiasca spitale. Ca doar asa striga lumea in strada. Da, e adevarat ca lumea cere SPITALE SI NU CATEDRALE dar asta nu e decat o forma plastica de a cere servicii medicale de calitate si in timp util pentru fiecare cetatean.

Nu cred ca vrea cineva cu adevarat sa aiba spital in fiecare comuna din tara asta. E suficient sa existe un punct medical de prim ajutor si sistemul de urgente sa functioneze corect. Daca fiecare cetatean are un spital la maxim 50 de kilometri de el si in care sa nu ii fie teama sa intre atunci e mai mult decat in regula.

In momentul de fata ar trebui sa consolidam ceea ce avem pentru ca spitalele din tara noastra care sunt la standarde europene le numeri pe degetele de la o mana. Nu vorbesc de calificarea personalului ci de dotarea unitatilor spitalicesti si de igiena din ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *