Strategia de vaccinare din România împotriva Covid
Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), a anunţat ieri care este strategia României în ceea ce priveşte vaccinarea în România.
O primă regulă este aceea că nu vor fi folosite decât vaccinuri aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului.
În acest moment Agenţia Europeană a Medicamentului a avizat pozitiv nici un vaccin.
Având în vedere că Marea Britanie a devenit prima ţară care îşi va vaccina populaţia pe scară largă cu vaccinul produs de alianţa Pfizer/BioNTech, e foarte probabil ca acesta să fie primul vaccin aprobat de instituţia europeană.
Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat că va da sau nu avizul pentru vaccinul produs de Pfizer/BioNTech până la finalul lunii decembrie.
Vaccinarea va fi voluntară, nu obligatorie
„Vaccinarea este voluntară şi nu este obligatorie. Vaccinarea e un drept al fiecărei persoane şi nu o obligaţie şi în România se vor folosi doar vaccinurile autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului şi va îndeplini toare condiţiile de siguranţă şi eficacitate, aşa cum au fost stabilite în protocoale”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.
Etapele Strategiei de Vaccinare
Strategia de vaccinare împotriva Covid din România va cuprinde trei etape.
În prima etapă vor fi vaccinate persoanele care lucrează în sistemul medical şi în cel de asistenţă socială.
În a doua etapă vor fi vaccinate persoanele din categoriile de risc:
persoane peste 65 de ani
persoane cu boli cronice, indiferent de vîrsta lor
Tot în a doua etapă vor fi vaccinate persoanele care lucrează în infrastructura critică a statului.
În etapa a treia vor fi vaccinate celelalte persoane.
„S-a stabilit un centru de stocare central – Institutul Cantacuzino de la nivelul căruia se vor distribui mare parte a vaccinurilor la centrele regionale din ţară Spitalul Militar din Timişoară, Cluj, Braşov, Constanţa şi Craiova şi de la nivelul lor se va distribui descentralizat către alte unităţi medicale”, a precizat Gheorghiţă.
Câţi români vor fi vaccinaţi în 2021
Potrivit lui Gheorghiţă, în primele 6 luni se estimeză că vor fi imunizaţi peste 13 milioane de români.
Pentru atingerea unei imunizări a 65-70% din populaţie se va apela şi la caravane mobile care vor asigura vaccinarea persoanelor cu un acces limitat de vaccinare cum sunt cei din cămine, precum şi altă populaţie din anumite localităţi, unde deplasarea se face cu dificultate.