
Ziua Pacalelilor. Originea traditiilor de 1 aprilie!
Astazi este 1 aprilie si pacalelile nu au cum sa lipseasca. Potrivit traditiei, in aceasta zi nu trebuie sa ne suparam ci sa fim veseli si pusi pe sotii. Va intrebati probabil care e originea traditiei de 1 aprilie, de ce se fac pacaleli in aceasta zi. Din pacate nu va pot oferi un raspuns despre care sa pot spune ca este suta la suta adevarat.
Cea mai raspandita teorie, sau cea care e acceptata cel mai usor, spune ca originea Zilei Pacalelilor se regaseste in Franta secolului XVI, cand s-a trecut de la Calendarul Iulian la Calendarul Gregorian. Aceasta trecere a facut ca Anul Nou se se mute de la 1 aprilie la 1 ianuarie.
In acele vremuri, informatia circula mai greu iar foarte multi nu aflasera de schimbare si continuau sa sarbatoreasca Anul Nou dupa vechiul calendar. Cei care faceau asta erau considerati “pacalitii de 1 aprilie”. In Franta, sarbatoarea se numea ”Poisson d`Avril”, facand referire la un peste tanar ce poate fi capturat foarte usor.
Trecerea de la Calendarul Iulian la cel Gregorian, in Franta, a avut loc in anul 1564, sub domnia regelui Charles al IX-lea, iar decizia a venit in urma hotararii Conciliuluui de la Trent din 1563, cand s-a hotarat ca Anul Nou sa se mute pe 1 ianuarie.
Multi francezi, care stiau de schimbare, au continuat sa ofere cadourile specifice Anului Nou, pentru a intretine confuzia si pentru a se amuza, in stilul ce ii caracterizeaza. An de an, obiceiul a fost repetat si a devenit traditie, fiind imprumutat si de alte tari, iar in prezent, fiecare regiune ce “recunoaste” aceasta zi, are particularitatile ei.
Traditii si superstitii de 1 aprilie
Una dintre superstitii am amintit-o la inceputul articolului. In aceasta zi nu e bine sa fim suparati. Cel care va fi suparat pe o farsa va fi urmarit de ghinion tot anul. De asemenea, farsele trebuiesc facute in prima jumatate a zilei. Daca farsa va fi facut in a doua jumatate a zilei, farseorul va fi urmarit de ghinion.
Barbatii pacaliti de o femeie frumoasa vor ajunge sa o ia in casatorie sau sa ramana buni prieteni. Aici am doua obiectii: 1.care sunt criteriile dupa care putem spune ca o femeie este frumoasa sau nu si 2. daca superstitia ar fi adevarata atunci toate femeile frumoase ar putea alege de 1 aprilie cu cine sa se casatoreasca, fara a conta parerea barbatului (nu ca in realitate s-ar intampla altfel 😀 ).
Cei care nu vor face o farsa in aceasta zi, vor fi pacaliti tot anul. O alta superstitie, din Tirol, Elvetia, spune ca daca este ingropat un manunchi de paie in pamant, recolta va fi bogata.
Farse celebre de-a lungul anilor
Sarbatoarea a devenit atat de iubita incat posturile de radio sau televiziune, ori presa scrisa, s-au intercut anul in a face farse. Televiziunea publica britanica a facut doua farse memorabile.
In 1957, BBC a prezentat o stire in care fermierii elvetieni au avut o recolta peste asteptari de mare de taitei. Au fost prezentate mai multe fotografii in care fermierii culegeau taiteii din copaci. O mare parte din public nu s-a prins ca era doar o farsa.
In 1999, BBC 4 si-a anuntat telespectatorii ca imnul national God save the Queen, vechi de secole, va fi inlocuit cu o melodie europeana in limba germana. Multa lume a sunat nervoasa la televiziune pentru a isi varsa nervii.
Un an mai tarziu, in 2000, cotidianul sportiv portughez “A bola” si-a anuntat cititorii ca UEFA a decis sa ii retraga Portugaliei dreptul de a organiza Campionatul European de Fotbal din 2004. Evident, portughezii au fost afectati, chiar daca nu erau suporteri de fotbal.