
2020. Cum arată vânătoarea globală a vaccinului împotriva coronavirusului
Se numeşte Covid-19 pentru că primele cazuri ale infectării cu acest virus au fost depistate spre finalul anului 2019, în China. A fost luat cu adevărat în serios abia la începutul anului 2020, atunci când a devenit o problemă globală.
Vânătoarea la nivel mondial pentru descoperirea vaccinului împotriva noului Coronavirus a început încă din primele săptămâni ale anului acesta şi a trecut prin mai multe etape despre care vom scrie în rândurile de mai jos.
Între timp au curs milioane de informaţii despre Covid-19. O parte dintre ştirile despre Coronavirus a scris şi PRO Agora.
Etapa cercetării noului Coronavirus
Această etapă a început şi probabil nu se va termina foarte curând dar în prima parte a anului cercetătorii aveau prea puţine date pentru a dezvolta un vaccin astfel că majoritatea informaţiilor venite dinspre aceştia erau legate de descoperiri.
10 ianuarie: Oamenii de știință dezvăluie genomul noului coronavirus
A fost un prim pas important în descoperirea unui vaccin. Oamenii de știință au mapat secvența genomului a ceea ce ulterior este identificat drept COVID-19.
Genomul secvențiat al coronavirusului este publicat, ceea ce marchează începutul eforturilor internaționale de a studia un vaccin.
16 martie: Începe procesul de vaccinare în SUA
Institutul Național de Sănătate al SUA începe studiul unui vaccin „de investigație” pe 45 de adulți sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, după rezultate promițătoare la modelele animale.
Procesul este finanțat de Institutul Național de Sănătate al SUA și compania de biotehnologie din Massachusetts, Moderna Inc, și este programat să dureze șase săptămâni.
Vaccinul este denumit oficial mARN-1273.
2 aprilie: Se desfășoară încercări de testare a vaccinului împotriva tuberculozei pe pacienţii infectaţi cu COVID-19
Institutul Național de Sănătate și Cercetare Medicală din Franța spune că „studiile clinice pentru testarea eficacității vaccinului BCG împotriva COVID-19 sunt în curs sau sunt pe cale să înceapă în Olanda, Germania, Franța, Spania și Australia”.
Etapa cercetării şi dezvoltării unor vaccinuri împotriva noului Coronavirus
13 aprilie: UE se angajează la 80 de milioane de euro pentru cercetarea vaccinurilor
Finanțarea UE este alocată pentru a sprijini compania germană biofarmaceutică CureVac în dezvoltarea unui vaccin.
14 aprilie: GSK și Sanofi fac echipă pentru a găsi vaccinul COVID-19
Duoul britanic-francez, GlaxoSmithKline și Sanofi anunță studii clinice pentru a doua jumătate a anului 2020, sperând să facă – dacă aceste studii au succes – vaccinul disponibil pe scară largă până în a doua jumătate a anului 2021.
22 aprilie: Germania anunță începerea studiilor clinice pentru vaccinul coronavirus
BioNTech din Germania și partenerul american Pfizer primesc undă verde de la Institutul Paul-Ehrlich, autoritatea germană pentru certificarea vaccinurilor, pentru a începe testarea unei varietăți de vaccinuri experimentale pe 200 de voluntari sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani.
Etapa testării vaccinurilor Covid-19 pe oameni
24 aprilie: Universitatea din Oxford începe studii umane pentru vaccinul împotriva coronavirusului
Testele medicamentului ChAdOx1 nCoV-19 încep la 1.112 persoane împărțite în două grupuri (jumătate dintre ele primind un vaccin și cealaltă jumătate un placebo), cu scopul de a stimula sistemul lor imunitar să atace virusul.
Medicamentul a fost creat prin utilizarea unui virus cimpanzeu care a fost proiectat genetic pentru a transporta coronavirusul. Guvernul britanic finanțează procesul cu o contribuție de 51 milioane EUR.
22 mai: Vaccinul Universității Oxford / AstraZeneca intră în faza a doua a studiului său
Peste 10.000 de adulți și copii participă la faza a doua a studiului lor clinic, de zece ori mai mult decât prima fază care a început în aprilie.
Această fază va studia dacă diferite grupe de vârstă reacționează diferit la vaccin.
O a treia fază este setată pentru a verifica dacă vaccinul protejează oamenii de prinderea coronavirusului prin studierea unui grup mare de peste 18 ani.
Investiţii masive în dezvoltare şi primele contracte semnificative de achiziţie a vaccinurilor pentru Covid-19
De la jumătatea anului 2020, mai multe guverne au luat decizia de a investi masiv în dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus. Unele dintre acestea au decis să încheie contracte de achiziţie cu mai multe companii farmaceutice cu o clauză simplă – vor cumpăra doar dacă se dovedeşte că vacinurile sunt eficiente.
13 iunie. Ţările europene s-au asociat pentru a încheia un acord imens de vaccinare
Gigantul farmaceutic AstraZeneca declară că a încheiat un acord cu Germania, Italia, Olanda și Franța pentru furnizarea a până la 400 de milioane de doze de vaccin pe care Universitatea din Oxford le testează.
Dacă se va dovedi reușită, livrarea va începe până la sfârșitul anului 2020.
Compania britanico-suedeză a semnat deja acorduri similare cu Marea Britanie, SUA, Coaliția cu sediul în Norvegia pentru inovații în pregătirea epidemiei (CEPI) și alianța internațională pentru vaccinuri Gavi.
De asemenea, s-a ajuns la un acord cu Serum Institute of India pentru 1 miliard de doze.
15 iunie: Imperial College din Londra anunță începerea studiilor cu vaccin pe oameni
Trei sute de oameni sănătoși participă la studiul Imperial College primind două doze dintr-un potențial vaccin.
Dacă testul arată un răspuns promițător, vor avea loc studii mai mari în cursul anului, cu aproximativ 6.000 de voluntari sănătoși.
Studiul este finanțat cu aproximativ 46 de milioane de euro de la guvernul britanic, plus încă 5,5 milioane de euro provenind din donații filantropice.
O primă concluzie. Ce companii sunt cel mai aproape de a descopri un vaccin împotriva Coronavirului
Până la 16 iunie, din 13 candidați, vaccinul în cea mai avansată fază a studiilor este medicamentul ChAdOx1 nCoV-19 al Universității din Oxford și AstraZeneca, cu studii în curs pentru a determina „eficacitatea, siguranța și imunogenitatea acestuia”.
Țara care lucrează la cel mai mare număr de vaccinuri într-o fază clinică până în acest moment este China, urmată de SUA, Marea Britanie și Germania.
27 iunie: Brazilia asigură până la 100 de milioane de doze de vaccin sperant testate la Universitatea din Oxford
Brazilia semnează un acord de 113 milioane EUR cu AstraZeneca pentru accesul la un vaccin sperant testat la Universitatea din Oxford. Acordul îi conferă dreptul de a produce o cantitate inițială de 30 de milioane de doze în decembrie și ianuarie, când vaccinul este încă în faza de testare.
Dacă vaccinul va trece de studiile clinice, Brazilia va putea produce 70 de milioane de doze suplimentare la un cost estimat de 2,05 EUR fiecare.
Acordul include drepturile de acces la tehnologia vaccinului și la procesul de fabricație.
Vaccinul, numit ChAdOx1 nCoV-19, este testat în Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud.
1 iulie: „Rezultate pozitive” din testele de vaccin BioNTech-Pfizer
Pfizer și BioNTech raportează că vaccinul lor experimental BNT162b1 „este capabil să producă răspunsuri de anticorpi neutralizanți la oameni la sau peste nivelurile observate în serurile convalescente – și că o face la niveluri de doză relativ scăzute.”
Vaccinul este testat pe 45 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani în SUA.
În această fază, testul vizează verificarea faptului că vaccinul nu este toxic și declanșează un răspuns al sistemului imunitar împotriva virusului. Există alți trei candidați la vaccin care sunt testați ca parte a programului BNT162.
7 iulie: Novavax primește 1,6 miliarde de dolari de la guvernul SUA pentru 100 de milioane de vaccinuri
Novavax primește 1,6 miliarde de dolari (1,4 miliarde de euro) de la guvernul SUA pentru dezvoltarea unui vaccin care include un studiu, producție și 100 de milioane de doze din vaccinul său candidat.
Face parte din Operațiunea Warp Speed a guvernului SUA, un program care încearcă să furnizeze milioane de doze de vaccin sigur și eficient pentru COVID-19 anul viitor.
Regeneron Pharmaceuticals a primit 450 de milioane de dolari (397 milioane de euro) pentru fabricarea și furnizarea propriului candidat vaccin COVID-19. Acordul sprijină continuarea producției, astfel încât produsul să poată fi pus la dispoziție imediat în SUA dacă studiile clinice au succes.
15 iulie: SUA anunţă rezultate pozitive
Procesul, finanțat de Institutul Național de Sănătate al SUA și compania de biotehnologie din Massachusetts, Moderna Inc, a constatat că primii 45 de voluntari supuși testării au dezvoltat anticorpi neutralizanți în fluxul sanguin, la niveluri comparabile cu cei care au supraviețuit COVID-19.
Procesul urmează să intre într-o etapă finală în jurul datei de 27 iulie, într-un studiu de 30.000 de persoane, pentru a afla dacă injecțiile sunt suficient de puternice pentru a proteja împotriva coronavirusului.
15 iulie: Rusia raportează, de asemenea, rezultate pozitive în urma unui proces
Un studiu clinic efectuat la Ministerul Apărării din Rusia și la Centrul de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Nikolai Gamalaya a produs rezultate pozitive, potrivit guvernului rus.
Testele efectuate asupra personalului militar și civililor arată că funcțiile vitale ale corpurilor voluntarilor au rămas normale, spune Ministerul Apărării din Rusia.
„Imunitatea lor este bună, anticorpii se formează și sunt protejați împotriva coronavirusului”, spune Svetlana Voltchikhina, o terapeută medicală care co-conduce testele.
16 iulie: Marea Britanie spune că Rusia este în spatele atacurilor cibernetice care vizează furtul datelor de cercetare a vaccinurilor
Ministrul de externe al Marii Britanii, Dominic Raab, acuză agențiile rusești că încearcă să fure informații legate de cercetarea unui vaccin coronavirus. Pe 19 iulie, ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Andrei Kelin, respinge acuzațiile, spunând că nu au „nici un sens”.
20 iulie: Marea Britanie asigură 90 de milioane de doze de vaccin candidat la coronavirus
Guvernul Marii Britanii semnează un acord pentru a cumpăra 90 de milioane de doze de „candidați promițători la vaccinul împotriva coronavirusului”, în timp ce vânătoarea unui vaccin COVID-19 continuă.
Aceasta se adaugă la un acord existent cu AstraZeneca și Universitatea din Oxford pentru cercetarea, dezvoltarea și fabricarea unui vaccin COVID-19 pentru publicul din Marea Britanie.
„Vânătoarea de a găsi un vaccin este un efort cu adevărat global și facem tot ce putem pentru a asigura publicului britanic accesul la un vaccin coronavirus sigur și eficient cât mai curând posibil”, a declarat ministrul britanic al afacerilor, Alok Sharma.
20 iulie: Vaccinul de la Universitatea Oxford a descoperit că produce anticorpi COVID-19
Oamenii de știință de la Universitatea din Oxford spun că vaccinul lor experimental împotriva coronavirusului a fost demonstrat într-un studiu timpuriu pentru a determina un răspuns imun protector la sute de persoane care au primit împușcătura.
Oamenii de știință au spus că au descoperit că vaccinul experimental COVID-19 a produs un răspuns imun dublu la persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani.
„Vedem un răspuns imun bun la aproape toată lumea”, a spus dr. Adrian Hill, directorul Institutului Jenner de la Universitatea Oxford. Ce face acest vaccin deosebit de bine este să declanșeze ambele brațe ale sistemului imunitar.
27 iulie: În SUA începe cel mai mare test al unui vaccin experimental COVID-19
Treizeci de mii de voluntari participă la faza finală de testare a unui potențial vaccin dezvoltat de compania americană de biotehnologie Moderna Inc și Institutele Naționale de Sănătate (NIH).
Rezultatele nu sunt de așteptat înainte de noiembrie, a spus șeful NIH pentru boli infecțioase.
29 iulie: Marea Britanie asigură accesul la 60 de milioane de doze de vaccin COVID-19 candidat
Marea Britanie a anunțat că a asigurat accesul la 60 de milioane de doze dintr-un vaccin COVID-19 candidat de la GlaxoSmithKline și Sanofi Pasteur.
Se bazează pe aceeași tehnologie utilizată pentru a produce vaccinul împotriva gripei Sanofi, a spus guvernul britanic.
„Este important să asigurăm accesul timpuriu la o gamă variată de candidați promițători la vaccin, precum GSK și Sanofi, pentru a ne crește șansele de a găsi unul care să funcționeze, astfel încât să putem proteja publicul și să salvăm vieți”, a spus secretarul de afaceri Alok Sharma.
Marea Britanie a asigurat deja milioane de doze din alte trei vaccinuri candidate.
Articolul va fi actualizat până la finalul anului 2020 cu ultimele noutăţi care au legătură cu dezvoltarea vaccinurilor împotriva Coronavirusului.