4 lucruri importante despre vaccinul anti-Covid cu care vor fi vaccinati romanii
Maine vor fi vaccinati primii romani impotriva Covid-19, iar medicul Valeriu Gheorghita, a facut cateva precizari importante despre vaccinul care a intrat in tara ieri.
Acesta a vorbit despre durata imunizării, valabilitatea serului, efecte, beneficii, monitorizarea celor vaccinaţi dar si despre alte aspecte legate de vaccinul de pe Pfizer.
Care este durata imunizarii celor vaccinati impotriva Covid-19?
Medicul a precizat ca in momentul de fata nu exista suficiente date legate de durata de imunizare impotriva Covid-19 dupa vaccinare dar ca aceasta merioada ar fi mai mare decat raspunsul imun dupa boala naturala.
Cei vaccinati nu vor capata imunitate imediat dupa administrarea vaccinului ci va fi nevoie de o anumita perioada in care corpul sa isi formeze anticorpi.
Este nevoie, de asemenea, de o a doua vaccinare care sa se faca la aproximativ 21 de zile dupa prima.
“Din studiile efectuate răspunsul imun începe să devină protector la circa 14 zile de la prima doză, însă beneficiile maxime se obţin la circa 7 zile după administrarea celei de-a doua doze”, a precizat Gheorghita.
Cat de sigur este vaccinul anti Covid?
“În momentul de faţă datele de siguranţă sunt foarte bune, deja în Anglia am ajuns la aproape un milion de persoane vaccinate fără să se înregistreze reacţii adverse majore, deci se confirmă, dacă vreţi, profilul de siguranţă aşa cum el a reieşit din studiile clinice, iar în ceea ce priveşte strategia de vaccinare în funcţie de durata răspunsului imun lucrurile sunt dinamică şi vor fi adaptate în funcţie de evoluţia datelor medicale”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.
Acesta a mai precizat ca, acolo unde exista, reacţiile adverse sunt de intensitate uşoară, medie.
“Din ceea ce s-a înregistrat până la acest moment, sunt reacţii adverse locale, cele mai frecvente şi anume durere, disconfort la locul de administrare, umflătură, tumefacţie, în anumite cazuri roşeaţă şi pot să fie înregistrate reacţii adverse generale precum febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare. Au fost înregistrate câteva cazuri, după cum bine ştiţi, de reacţii adverse majore la persoane care avea un istoric alergic major, istoric de şoc anafilactic”, a mai spus Gheorghita.
Este obligatorie vaccinarea impotriva Covid?
Vaccinarea impotriva Covid-19 nu este obligatorie.
Aceasta este voluntara si gratuita. Este de asemenea prioritizata. Vor fi vaccinate mai intai anumite categorii de persoane.
Medicii sunt primii care vor fi vaccinati in Romania.
Cum se stocheaza si care este durata de valabilitatea a vaccinului impotriva Covid?
Vorbim aici, desigur, de vaccinul Pfizer pentru ca acesta este primul care va fi administrat in Romania.
“Vaccinul se stochează pe o perioadă de 6 luni între o temperatură de minus 60 – minus 90 de grade, după ce este scos de la această temperatură şi ajunge la temperatura de plus 2 plus opt grade, are o stabilitate de 120 de ore, ceea ce înseamnă circa 5 zile. Durata transportului până la centrul de vaccinare nu trebuie să fie mai mare de 12 ore, ajunge la centru de vaccinare, este pus în refrigerator, cu monitorizarea permanentă a temperaturii în care să se facă dovada oricând că au fost respectate condiţiile de transport şi în mod deosebit de temperatură, iar după ce un flacon este scos de la două grade la temperatura camerei el are o stabilitate după reconstituire de şase ore”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă,
Acesta a mai precizat că într-un flacon sunt cinci doze.