Cât este amenda pentru lipsa cauciucurilor de iarnă

0 Shares

Sezonul rece a venit iar principala preocupare a şoferilor în această perioada este aceea de a îşi schimba cauciucurile de vară cu cele de iarnă. Motivul este în principal acela de a nu primi amendă. Cu toate acestea este important ca pneurile să fie schimbate şi pentru a circula în siguranţă.

Dacă te întrebi cât este amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă sau când trebuie schimbate pneurile ai ajuns în locul potrivit. Vei afla răspunsul la aceste întrebări şi odată cu ele şi alte informaţii relevante.

Cât este amenda pentru lipsa cauciucurilor de iarnă

Dacă ai obligaţia de a circula cu pneuri de iarnă, atunci amenda pentru lipsa cauciucurilor de iarnă în sezonul 2019-2020 este cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei, adică este mai mare decât dacă ţi-ai schimba cauciucurile de vară cu cele de iarnă înainte de a pleca la drum.

Amenda pentru lipsa cauciucurilor de iarnă nu este prevazută în lege în sumă fixă astfel încât ea se poate mări fără a se schimba legislaţia rutieră deoarece variază în funcţie de salariul minim pe economie.

Dacă vei fi amendat pentru pentru lipsa cauciucurilor de iarnă, vei primi între 9 şi 20 de puncte de amendă. În mod normal un punct de amendă valorează 10% din salariul minim brut pe economie. Pentru că salariul minim brut pe economie a crescut brusc, de la 1.450 la 1.900 de lei, pe 1 ianuarie 2018, s-a decis îngheţarea valorii punctului de amendă la valoarea din decembrie 2017, adică la 145 de lei, 10% din salariul minim brut pe economie din decembrie 2017 (1450 lei).

Valoarea punctului de amendă va rămâne îngheţată cel puţin până pe 31 decembrie 2019. Între timp, salariul minim pe economie a mai crescut şi ar mai putea creşte de la 1 ianuarie 2020. În prezent acesta este 2.080 lei. Guvernul intenţionează să îl mărească de la 1 ianuarie 2020 la 2.230 lei. Dacă măsura îngheţării punctului de amendă nu va fi prelungită, din 2020, amenda pentru lipsa cauciucurilor de iarnă ar putea ajunge între 1.872 şi 4.162 lei sau între 2.007 şi 4.460 lei.

Atenţie! Pe lângă amendă şi punctele de aferente acesteia ţi se poate reţine şi certificatul de înmatriculare a maşinii.

Când trebuie schimbate cauciucurile de iarnă pentru a nu primi amendă

Nu există o dată calendaristică în care trebuie să îţi schimbi cauciucurile de vară cu cele de iarnă pentru a nu primi amendă. Teoretic, poţi circula cu cele de vară în mijlocul iernii fără să iei amendă dacă se circulă în condiţii de vară. De asemenea, poţi fi amendat vara, dacă se circulă în condiţii de iarnă, adică dacă te prinde zăpada la munte, de exemplu. A doua variantă e puţin probabil dar ea nu este exclusă de legislaţie.

Foarte mulţi şoferi îşi schimbă pneurile la finalul lunii noiembrie sau la începutul lunii decembrie astfel încât service-urile auto sunt foarte ocupate în această perioadă şi nu te poţi duce pur şi simplu la ele să îţi schimbe cauciucurile de iarnă pe loc. Va trebui să îţi faci programare sau să mergi să ţi le schimbe cu ceva timp înainte de a începe sezonul.

Cum ştii care sunt cauciucurile de iarnă pentru a te asigura că nu primeşti amendă

Nu e suficient să îşi echipezi maşina cu pneuri noi pentru a evita amenda dată pentru lipsa cauciucurilor de iarnă.

Codul rutier, în articolul 6, alineat 6, indice 1, defineşte cauciucurile de iarnă astfel: „anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, precum şi montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite CEE-ONU nr. 54, după caz.”

După cum vezi, definiţia nu este foarte clară şi te pune să verifici alte acte normative, regulamente, directive etc. Te voi scuti să cauţi prin acestea.

Pentru a nu fi amendat, cauciucurile de iarnă trebuie să aibă anumite însemne şi să nu fie şterse, adică să aibă „florile” la o înălţime corespunzătoare astfel încât maşina să nu derapeze. Dacă nu sunt vizibil şterse, poliţiştii se vor uita doar la semnele care le spun că ai cauciucuri de iarnă.

În imaginea de mai sus poţi vedea ce însemne trebuie să aibă cauciucurile de iarnă pentru a nu primi amendă. Pe lângă semnul indicat în imagine, pe cauciucul de iarnă trebuie să apară întipărite şi iniţialele M şi S sub una dintre următoarele forme – „M+S”, „M.S.” sau „M&S”

Anvelopele ALL SEASON nu te scapă mereu de amenda pentru lipsa cauciucurilor de iarnă

Cauciucurile all season nu sunt chiar mereu pentru toate anotimpurile. Poţi lua amendă cu ele iarna daca nu au inscriptionate literele M şi S. E posibil ca amenda să fie mai mică dar până la urmă tot o iei. Chiar dacă poţi forţa oarecum limita legii, acestea sunt indicate în sezonul ploios, când temperaturile nu sunt foarte scăzute.

O precizare în acest sens a facut-o chiar RAR-ul care ne spunea că pneurile all season nu oferă o aderenţă adecvată atunci când temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei.

Unde poţi găsi cauciucuri de iarnă ieftine

Nu cred că e un secret pentru tine că în afara sezonului vei putea cumpăra cauciucuri de iarnă mai ieftine. Cu toate acestea, dacă nu le-ai cumpărat la timp, mai ai ocazia de a le găsi sub media pieţei, pe internet.

Există o serie de magazine online care au preţuri decente la anvelopele de iarnă. Spre exemplu, poţi găsi cauciucuri de iarnă ieftine aici.

Poţi alege dintr-o gamă variată de cauciucuri de iarnă, potrivite tuturor tipurilor de autovehicule şi circumferinţă a roţilor. Evită să le alegi doar după cel mai mic preţ şi orientează-te şi spre calitate. În felul acesta le vei putea folosi şi în iernile care urmează şi nu vei mai scoate alţi bani din buzunar.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *