Ce restricţii se ridică astăzi, 1 iunie 2021

Începând de astăzi se redeschid spaţiile de joacă şi piscinele din interior, cresc gradul de ocupare a hotelurilor pe litoral şi numărul participanţilor la evenimente în aer liber.

0 Shares

Guvernul României a adoptat săptămâna trecută o serie de măsuri de relaxare a restricţiilor care vor intra în vigoare de astăzi, 1 iunie 2021.

Printre acestea se numără următoarele:

  • activităţile culturale, artistice şi de divertisment pot fi organizate şi desfăşurate în spaţii deschise cu participarea a cel mult 1.000 de persoane
  • creşte numărului de persoane care nu aparţin aceleiaşi familii şi care pot circula în grupuri pietonale, de la 6 persoane la 8 persoane.
  • organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive, parastase) este permisă cu participarea a maxim 70 de persoane în spaţii deschise sau cu participarea a maxim 50 de persoane în spaţii închise
  • activităţile culturale, artistice şi de divertisment pot fi organizate şi desfăşurate în spaţii închise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului
  • organizarea de cursuri de instruire şi workshop-uri pentru adulţi, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, este permisă cu participarea unui număr de maximum 70 de persoane în interior şi 200 în exterior
  • este permisă organizarea de conferinţe în spaţii închise, cu participarea unui număr de maximum 100 de persoane în interior.

Aceste măsuri se aplică doar în localităţile în care  incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

În cazul activităţilor culturale, artistice şi divertisment care pot fi organizate în spaţii deschise cu participarea a cel mult 1000 de persoane există şi câteva condiţii.

La aceste evenimente pot participa persoanele care îndeplinesc una dintre aceste condiţii:

  • sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare
  • prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore,
  • se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezenţa de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfăşurării activităţii.

O altă măsură care intră în vigoare astăzi este redeschiderea locurile de joacă în spaţii închise, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi sub condiţia ca însoţitorii copiilor să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, ori se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezenţa de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfăşurării activităţii). 

Organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive în spaţii închise sau deschise este permisă cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spaţiului.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum şi pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezenţa de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfăşurării evenimentului). 

În sălile de fitnes nu e obligatorie masca de protecţie

Funcţionarea sălilor de sport/fitness este permisă cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului.

Nu este obligatorie purtarea măştii de protecţie însă e nevoie de asigurarea unei suprafeţe de 7 mp/persoană.

Alte măsuri de ridicare a restricţiilor care se aplică de astăzi

Piscinele în spaţii închise îşi reiau activitatea cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului.

Restaurantele pot fi deschise în interior până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului, în intervalul orar 5:00 – 24:00.

Gradul de ocupare al hotelurilor creşte până la cel mult 85%.

Este permisă desfăşurarea activităţii în baruri, cluburi, discoteci şi săli de jocuri, în intervalul orar 5,00-24,00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului.

Se elimină obligativitatea purtării măştii de protecţie la locurile de muncă în spaţii închise unde îşi desfăşoară activitatea maxim 5 persoane, cu condiţia ca acestea să fie vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *