Ce sunt stelele cazatoare
Daca v-ati intrebat vreodata ce sunt stelele cazatoare raspunsul ar putea sa va uimeasca pentru ca acestea nu sunt nici macar stele. O stea este perceput a fi un corp astral luminos. Nu e nimic gresit in aceasta definitie, chiar daca ea nu e completa. Nu o vom aprofunda nici noi insa o astfel de definitie se poate aplica si stelelor cazatoare despre care am spus ca nu sunt stele.
Ce sunt stelele cazatoare
Anual sunt inregistrate aproximativ 4 miliarde de stele cazatoare. Acestea, dupa cum am spus, nu sunt stele ci meteoriti ce intra in atmosfera planetei noastre. Spre deosebire de stele ei nu au lumina proprie iar pentru ceea ce putem vedea cu ochiul liber este de vina forta gravitationala a Pamantului.
In cadere, meteoritii se “freaca” de aer si se aprind. La inaltimea de 100 de kilometri, temperatura meteoritului ajunge la 2000 de grade Celsius. Acest lucru este de doua ori benefic. In primul rand ne putem bucura de lumina lor. In al doilea rand, majoritatea meteoritilor ard complet inainte de a ajunge pe sol, impiedicand astfel o “bombardare” a noastra. 4 miliarde de meteoriti este o suma care ne-ar da fiori daca ei ar ajunge toti langa noi.
Majoritatea meteoritilor au o traiectorie proprie in jurul Soarelei ce se intersecteaza cu a Terrei, la un moment dat.
In Romania, pot fi vazute anual ploi de stele cazatoare in luna august, atunci cand Pamantul se intalneste cu cel mai popular curent de meteoriti, numiti Perseidele. Acesta nu este singurul curent de meteoriti cu care se intalneste planeta noastra insa momentul intalnirii are loc intr-o perioada in care cerul este senin in mare parte si meteoritii pot fi vazuti mult mai usor.