CEDO! Angajatorii isi pot supraveghea muncitorii la locul de munca in anumite conditii
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a venit cu clarificari in legatura cu drepturile angajatorilor de a isi supraveghea muncitorii la locul de munca dupa ce recent a decis in cazul Barbulescu vs Romania ca un anumit angajator i-a incalcat romanului dreptul la viata privata dupa ce i-a citit corespondenta personala pe care a avut-o in timpul orelor de munca.
CEDO spune acum ca angajatorul poate sa il monitorizeze pe angajat in anumite conditii, extrem de stricte.
Conditiile in care poate face asta au fost enumerate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului si sunt urmatoarele:
- salariatul trebuie sa afle dinainte ca s-ar putea sa fie monitorizat
- angajatorul trebuie sa aduca motive legitime pentru care face asta
- daca e posibil, atunci un sistem de monitorizare care sa patrunda cat mai putin in viata privata a salariatului e de preferat
- trebuie sa existe garantii pentru salariat, mai ales daca monitorizarea sa a fost una intrusiva.
CEDO a decis in cazul lui Barbulescu faptul ca masura luata de angajator a fost disproportionata si ca nu se poate stabili daca angajatul si-a dat anterior acordul sa ii fie monitorizata corespondenta.
Judecatorii au spus ca romanului ar fi trebuit sa ii se aplice mai intai pedepse mai putin aspre inainte de a fi demis, precum avertismente, taieri salariale etc.
Cert este ca angajatorul nu ii poate citi corespondenta unui angajat fara ca acesta sa nu isi fi dat anterior acordul. De asemenea, citirea corespondentei trebuie sa fie justificata de angajator.