Un roman a sculptat celebra statuie a lui Cristos Mantuitorul din Rio de Janeiro
In momentul de fata statuia lui Cristos Mantuitorul din Rio de Janeiro este una dintre cele mai cunoscute statui de pe planeta. Probabil doar Statuia Libertatii din New York este mai cunoscută. Cristos Mantuitorul nu este doar un simbol al orasului Rio de Janeiro ci si al Braziliei.
Putini stiu insa ca printre sculptorii care au lucrat la ea se numara si un roman. Numele lui este Gheorghe Leonida, fratele primei femei inginer din lume, Luiza Leonida Zamfirescu.
Nu se stie cu exactitate ce parte a lucrat romanul dar se crede ca e vorba de cap pentru ca se pare ca asa a fost insarcinat. Mai jos aveti o imagine cu capul celebrei statui.
Informații despre statuia Cristos Mantuitorul din Rio de Janeiro
Cristo Redentor este numele original al statuii. Aceasta a fost amplasata pe muntele Corcovado, la aproximativ 700 de metri altitudine, de unde se poate vedea intregul oras Rio de Janeiro. Lucrarea a fost inceputa si finalizata in perioada interbelica.
Scopul ei era acela de a marca 100 de ani de la independenta fata de Portugalia, care fusese declarata pe 7 septembrie 1822 si recunoscuta pe 29 august 1925.
Schitele proiectului au fost realizate de inginerul Heitor Silva Costa dar au inceput sa fie puse in practica cu o intarziere de zece ani din cauza lipsei fondurilor. Lipsa fondurilor au facut oarecum ca romanul Gheorghe Leonida sa isi puna amprenta pe statuie.
Franta si Vaticanul au sarit in sprijinul Braziliei pentru a realiza aceasta statuie. Francezul Landowski a primit sarcina de a realiza sculptura si acesta l-a cooptat in echipa lui pe romanul Gheorghe Leonida.
Statuia Cristos Mantuitorul are o inaltime de 30 de metri, la care se mai adauga soclul de 8 metri in care se afla o capela ce poate gazdui in jur de 150 de persoane. Latimea la nivelul bratelor este de 28 de metri, iar greutatea totala este de 635 tone.