CFR confirmă negocierile cu OBB pentru transportul munciorilor români în Austria, înainte de terminarea stării de urgenţă

0 Shares

Primul tren cu muncitori români ar putea pleca spre Austria înainte de 9 mai.

Ministerul Transporturilor a precizat că CFR Călători poartă discuţii cu operatorul feroviar austriac OBB în legătură cu desfăşurarea transportului feroviar de călători în contextul Covid-19, înainte de terminărea stării de urgenţă din România.

Acestea discuţii ar avea loc în urma cererii Ambasadei Austriei din 24 aprilie, prin care s-a solicitat aprobarea unui coridor feroviar pentru transportul muncitorilor sezonieri, inclusiv al celor care desfăşoară activităţi de îngrijire a persoanelor vulnerabile, pe relaţia România – Austria.

„Această procedură urmează să fie validată de către Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Afacerilor Externe. Conform ultimei solicitări primite de către CFR Călători, partea austriacă ar dori să organizeze primul tren special, începând cel mai târziu din data de 09.05.2020, având o capacitate de aproximativ 360 de călători”, arată Ministerul Transporturilor.

PRO Agora a scris despre transporturile feroviare din România spre Austria, cu muncitori români. Majoritatea informaţiilor veneau dinspre partea austriacă. De la apariţia ştirii, Austria nu a infirmat în nici un moment aceste discuţii purtate cu CFR.

Deşi Ministerul Transporturilor susţine acum că Austria a făcut o astfel de solicitare pe 24 aprilie, ministrul Lucian Bode afirma în ziua respectivă că „la Ministerul Transporturilor nu există nicio solicitare oficială din partea vreunui oficial austriac pentru acel tren care să pornească din Timişoara pe data de 2 mai. Noi am cerut să facă demersurile şi am transmis adrese oficiale către Ministerul Afacerilor Externe, către ambasadă, către Ministerul Afacerilor Interne, să ne spună dacă la ei a ajuns vreo astfel de solicitare. La noi nu a ajuns.”

Se vorbea atunci de un prim tren care ar urma să plece astăzi, 2 mai, spre Austria, din Timişoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *