Existe vreo diferenta intre ateism, paganism si satanism!?

0 Shares

Pentru ca in ultimul timp s-au aruncat in spatiul public tot felul de mizerii despre rockeri si pentru ca tocmai acum cateva secunde facem haz de necaz de acest lucru pe un grup de pe Facebook, mi-a venit ideea de a scrie acest articol in care sa incerc sa clarific trei termeni simpli intre care, din ignoranta, lumea pune semnul egal.

A fi ateu inseamna automat ca esti satanist!? A fi ateu inseamna ca esti neaparat pagan!? A fi pagan inseamna ca esti satanist!? Tendinta de a raspunde mereu afirmativ la astfel de intrebari vine nu neaparat dintr-o lipsa de inteligenta ci mai degraba din nepasare si dintr-o dorinta acerba de a judeca.

O sa va spun o poveste interesanta inainte de a va explica cei trei termeni. Miscarea care a dat nastere Crucii Rosii a fost vazuta initial ca ceva ocult. Oamenii se speriau de medici si ii percepeau ca fiind vrajitori, desi acestia nu isi doreau decat sa vindece. Nimeni nu concepea atunci ca cineva ar vrea sa cutreiere planeta, sa plece de langa familia sa, pentru a face acte medicale gratuite cand ar putea sa castige la el acasa enorm.

Trebuie spus ca atunci un medic castiga enorm fata de ce castiga acum, chiar daca nu era salarizat si nu avea un venit constant. Astazi, milioane de oameni de pe intreaga planeta vad in Crucea Rosie ultima lor speranta. Iata cum se schimba perceptia publica!

Acum sa revenim la cei trei termeni si sa vorbim putin despre ei.

Vom raspunde prima data la intrebarea ce este satanismul. Satanismul este un curent care spune ca individul este singurul responsabil de propria persoana. El este de doua feluri: teist si ateist. Ceea ce percep majoritatea populatiei a fi satanismul este de fapt cel teist.

Varianta ateista a aparut pe la mijlocul anilor 60 si spune ca omul trebuie sa asculte doar de el si sa isi faca propriile reguli. E ceva similar cu anarhismul. Ambele variante le resping din start iar eu nu sunt decat unul din milioanele, poate miliardele de persoane de pe planteta asta care gandesc la fel si asculta rock.

Explicatia mea despre satanism e una extrem de simplista, poate chiar superficiala insa nu vreau sa ma documentez mai mult decat e necesar pentru a ii face pe unii sa realizeze ce vorbesc. Sa zic ca am facut munca de cercetare in locul lor. Voluntariatul are si ele limite nu !? 😛

Ce este ateismul. Un curent care sustine ca nu exista fiinte supranaturale. Ca atare, un ateu nu crede nici in Dumnezeu nici in o alta forta divina, fie ea negativa sau pozitiva. Ca atare, un ateu nu poate fi niciodata un satanist, asa cum sunt ei perceputi de publicul larg (varianta teista) pentru ca el nu crede in nici o zeitate. Are mai degraba o gandire empirica. Nu crede nici in existenta vrajitoarelor sau a altor forte divine negative.

Un ateu poate fi insa un satanist ateist, care sa tina cont doar de propriile reguli si sa ignore orice alte reguli. 

Ce este paganismul. Termenul „pagan” a aparut in antichitate si prin el crestinii latini ii desemneau pe cei care erau de o alta religie decat ei. Astazi, termenul e folosit de aproape toate religiile insa are acelasi sens. Ca atare, un crestin poate fi luat drept pagan de un budist sa zicem. Am luat la intamplare.

Inca o poveste. De data asta una pe care am trait-o. Intr-un an , am trecut pe langa o biserica chiar in momentul in care o femeie iesea de la slujba de Sanziene. Mi-a sunat telefonul si la rington cred ca aveam o piesa de la Implant Pentru Refuz. Reactia femeii mi s-a parut amuzanta. M-a facut pagan doar pentru ca auzise o piesa despre ecologie care nu avea nimic de-a face cu religia. Tocmai ea care iesea din Biserica unde sarbatorea un obicei pagan.

Cei care nu stiu, Sanzienele sunt o sarbatoare pagana. Multi au un soc cand le spun asta dar niciodata nu ii impiedic sa se documenteze. Anticipez luarea cu asalt al Google-ului! 😛

Daca nu ma insel, cred ca si Calusarii sunt la fel de pagani. Nu sunt sigur si mi-e lene sa ma documentez. Mai trebuie spus ca paganismul ni se preda chiar la scoala. Iliada si Odiseea e doar un exemplu. Mitologia daca se preda, e tot un act de paganism.

2 Comments

 1. Natsu Reply

  Legat de Sanziene, sarbatoarea este in ziua echinoctiului, dar viermii din biserica au mutat-o 2 zile mai tarziu, cand este ziua lui Ioan botezatorul, asta pentru a face mai usor sa ne uitam adevaratele sarbatori si sa ne distruga spiritul

  1. Pitagora Post author Reply

   Stiu ca are legatura cu vechile traditii dacice si a fost atat de importanta pentru ei incat a ramas inradacinata in gena poporului roman. Nici macar Biserica nu a reusit sa o faca uitata.

   Mi se pare interesant totusi faptul ca mai toti crestinii considera Sanzienele ca fiind o sarbatoare crestina cand ea e de fapt una pagana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *