Moartea unui om nu ne da dreptul sa fim dobitoci

0 Shares

Intamplator, am intrat pe Mediafax si am gasit o stire trista. Un fotbalist african s-a prabusit pe teren aseara in meciul dintre Dinamo si Viitorul, nemaiputand fi salvat. Nu o sa vorbesc acum de faptul ca daca am fi tratat lucrurile cu seriozitate poate l-am fi salvat. Poate nu am fi reusit. Ceea ce ma deranjeaza sunt comentariile rasiste si grobiane. Moartea unui om nu ar trebui sa fie prilej pentru a fi dobitoci.

Nu empatizez cu victima pentru ca trebuie sa recunosc ca e prima data cand aud de acest fotbalist si asta nu pentru ca sunt pe langa cu acest sport ci pentru ca de cand a fost dezafiliata Craiova nu mai urmaresc campionatul romanesc. Nu stiu ce se intampla in el decat prin prisma stirilor de care ma lovesc si pe care nu le caut.

Revenind la grobianism chiar nu pot sa concep ca peste 80% dintre comentarii sa fie rasiste sau deplasate. Indiferent de convingerile noastre trebuie sa ne pastram luciditatea si onoarea. Nu e onorabil sa dai intr-un om intr-o astfel de situatie. Sunt convins ca cei care au comentat nu sunt oglinda poporului roman care cred in continuare ca este unul rational si tolerant. Da, e egoist pentru ca instinctul de supravietuire functioneaza si e necesar. Atunci cand iti lipsesc multe lucruri nu ai cum sa fii altruist.

Admit ca oamenii sunt egocentrici si astfel e inevitabil sa nu apara rasismul si discriminarea. Eu sunt alb si smecher, ala e negru si fraier. Eu sunt mafiot prin felul meu de a fi, am 5 case si 7 masini, e normal sa nu glumesc cu oricine, sa nu stau de vorba cu oricine. Pai daca as sta de vorba cu oricine, daca as glumi cu oricine, unde ar mai fi onoarea mea de mafiot!?

Nu admit insa sa fim descreierati. Remarcile rasiste subtile pot fi trecute cu vederea desi nu prea sunt de acord nici cu ele. Daca ne ascundem sub anonimat nu inseamna ca putem spune orice. Nu inseamna ca nu trebuie sa isi asume raspunderea cineva. Daca ar fi sa ne luam dupa Constitutie, responsabile sunt site-urile care nu sterg astfel de comentarii.

O sa veniti cu replica fumata „vere, libertatea de exprimare e sfanta”. Hai ma, ma lasi! Pai hai sa ii fac si eu „serenade” lui m.ta incercand sa te atac pe tine sa vedem cum iti pica. Da, sunt convins ca o sa vii cu un articol din Codul penal care nici nu mai exista. O sa ma ameninti ca ma dai in judecata pentru calomnie si insulta si o sa imi petrec restul vietii in puscarie. Te intreb. Esti sanatos!? Mintal zic. Pai am voie sau nu sa te injur!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *