Notiuni de baza despre curentul arhitectural gotic
Din informatiile pe care le avem in prezent se pare ca primele cladiri in stil gotic au fost construite in Franta secolului XII si ulterior stilul s-a raspandit in Europa de Vest, pentru ca mai apoi sa ajunga si in centrul sau chiar in estul Europei.
La inceput curentul gotic se regasea in biserici si catedrale, iar acest lucru ne sugereaza care era in realitate motivatia construirii unor astfel de cladiri. Cei care le-au construit au tradat astfel „intensitatea religioasa” la care se traia in vremurile respective.
Majoritatea catedralelor gotice erau la vremea construirii lor cele mai inalte cladiri din regiune astfel incat aratau maretia si pretuirea pe care o puneau oamenii pe religie. De asemenea, multe dintre catedrale au fost construite in decursul a doua sau mai multe secole, astfel incat aratau si prin acest lucru importanta lor.
Timp de patru secole, goticul din arhitectura a influentat si celelalte arte. In arhitectura rar mai patrundeau alte stiluri in construirea noilor cladiri din Europa. Curentul gotic in arhitectura a durat pana prin 1500. A fost precedat de curentul romanic si inlocuit de cel renascentist.
Caracteristicile arhitecturii gotice
Cand vorbim de curentul gotic multi ne gandim la ceva grotesc, macabru, ori cel putin in arhitectura acest lucru nu este tocmai valabil deoarece una dintre principalele caracteristici ale arhitecturii gotice este aceea de a favoriza lumina sa intre in cladiri.
Numeroasele arcade nu au doar un rol estetic ci in mare parte ele contribuie la sporirea rezistentei astfel incat sa se poata elimina o mare parte din ziduri pentru ca lumina sa intre mai usor. Calitatea luminii este practic un element important al simbolismului religios al catedralelor gotice.
La un moment dat la construirea catedralelor gotice s-au decupat si ferestre mai mici, care nu se vad de jos, dar care ajuta foarte mult la patrunderea luminii in interiorul lor.
Modul in care a fost gandita structura catedralelor pentru a permite mai mult spatiu in pereti pentru vitralii, a permis si ridicarea unor cladiri din ce in ce mai mari, astfel ca una dintre ambitiile celor care ridicau catedrale gotice era de a construi cladiri din ce in ce mai mari. Inaltimea este o alta caracteristica a cladirilor gotice. Cladirile gotice sunt ridicate pe verticala, spre deosebire de cele precedente (romanice), care erau ridicate pe orizontala.
In limbaj tehnic, bolta in arc frant (ogiva) si arcul butant sunt alte doua caracteristici importante ale stilului gotic. Ogiva este o intersectie longitudinala a doua bolte clasice ale stilului romanic, iar arcul butant este arcul de sustinere al acesteia, care are rolul de a prelua si distribui sarcinile la sol.
Rozeta gotica este un alt element caracteristic. Aceasta este o floare rotunda, stilizata, pe care o puteti vedea in imaginea de mai jos.
Primul exemplu de cladire gotica
Istoria consemneaza ambulatorul manastirii Saint-Denis, construit intre anii 1140-1141, ca fiind prima cladire importanta in stil gotic. Cei care au intrat in el au ramas surprinsi de modul in care au fost utilizate zonele mari de sticla din pereti, aducand astfel mai multa lumina si mai multa stralucire interiorului.
Ulterior, noua tehnica a fost explorata in catedrale de la Sens, Noyon, Laon si Paris. Catedrala din Chartres a dat startul construirii catedralelor gotice inalte. Aceasta a fost inceputa dupa 1194 si ulterior s-au demarat ridicarea unor catedrale gotice la fel de inalte in Bourges, Reims, Amiens si Beauvais.
Stiluri gotice
Goticul nu este un curent arhitectural care respecta neaparat niste reguli. El are cateva tipare insa odata ce a iesit din Franta si s-a raspandit in restul Europei, influentele locale au contaminat, in sens bun, acest curent nascut in Franta, aparand mai multe sub-stiluri.
Goticul rayonnant – s-a impus undeva la mijlocul secolului XIII, in Franta. Se caracterizeaza prin faptul ca peretii sunt aproape in totalitate inlocuiti de vitralii, incadrate de un cadru schelet subtire de zidarie. Exemple: Sainte-Chapelle din Paris (vitraliul de mai sus apartine acesteia) si Biserica Saint Urban din Troyes.
Goticul lanceolat – este una din primele etape ale goticului francez. Se caracterizeaza prin faptul ca turnurile clopotnite au forma de lance, sunt inalte si ascutite. Exemplu: Catedrala din Chartres.
Goticul radiant – este considerat momentul clasic al stilului deoarece s-a incercat un echilibru intre toate detaliile. Rozeta este considerata centrul compozitional al structurii plastice al fatadei. Exemplu: Catedrala Notre-Dame din Paris.
Goticul flamboiant – mai este cunoscut si prin denumirea de gotic tarziu, pentru a ca reprezinta perioada de apogeu a curentului arhitectural. S-a remarcat prin o abundenta exagerata a detaliilor. Exemple: Catedrala din Reims, Catedrala din Amiens.