Persoanele cu handicap pot apela Serviciul de urgenta prin SMS
Serviciul de Telecomunicatii Speciale a anuntat astazi ca persoanele cu dizabilitati de auz sau vorbire vor putea apela de luni Serviciul de urgenta prin SMS, la numarul 113, dar numai dupa o prealabila inregistrare.
E normal sa fie asa pentru a se evita astfel apelurile false ale celor care vor „sa faca glume”. Cunoastem practica asta pentru ca era destul de frecventa inainte sa apara smartphon-urile, cand omul nu prea avea ce face cu telefonul decat sa vorbeasca. Acum poate intra pe Facebook sau naviga pe net si oricum apelarea Serviciului de urgenta nu mai e „cool”. Pentru cei care inca mai practica asta, trebuie sa stie ca amenda este intre 500 si 1000 de lei.
Prin posibilitatea de a apela prin SMS salvarea, pompierii sau politia se respecta Legea 132 din 2015. E un pas important pentru respectarea drepturilor persoanelor cu handicap care inca nu beneficiaza de banalele rampe ce ar trebui sa fie prezente la intrarea oricarei institutii publice. Nu costa mult, dar nu exista interes.
Inregistrarea in baza Serviciului 112 se poate face prin trei moduri diferite: online, prin completarea formularului de pe 112.ro, prin depunerea documentelor de inregistrare la birourile temporare de asistenta sau la unul din sediile STS din tara, ori prin trimiterea acestora prin posta la adresa Splaiul Independentei, nr. 323 A din Bucuresti.
Pentru inregistrare e nevoie de o cerere de inregistrare, de copia dupa actul de identitate si de copiile care atesta dizabilitatea. La finalul procedurii de inregistrare se va trimite un mesaj de confirmare pe numarul inregistrat.
Cei inregistrati pot apela 112 prin serviciul de voce, li se va raspunde dar nu va avea loc o convorbire ci le va fi inchis si apoi vor primi un SMS pentru a descrie urgenta si incidentul.
Daca aveti astfel de persoane in familie sau printre cunostinte, faceti efortul de a le spune si eventual de a ii ajuta sa se inscrie.