Producatorii de fructe si legume vor primi 2,3 milioane de lei de la stat
Relatiile comerciale dintre statele Uniunii Europene si Federatia Rusa au suferit in ultima perioada din cauza tensiunilor generate de conflictul din Ucraina. Cei afectati direct au fost producatorii europeni care desi aveau contracte nu si-au mai putut desface marfa pe piata ruseasca.
Pentru a diminua pierderile producatorilor de fructe si legume, Uniunea Europeana a luat cateva masuri. Spre exemplu Guvernul Romaniei va aloca 2,3 milioane de lei producatorilor romani ce nu si-au mai putut vinde marfa la rusi. Plata se va face pana pe 30 septembrie, in limita a 3000 de tone de produse. Banii sunt primiti din Fondul European de Garantare Agricola si sunt platiti prin Ministerul Agriculturii.
Sectorul economic al fructelor si legumelor este unul dintre cele mai lovite de embargoul rusesc. De exemplu, producatorii romani de fructe intampina si o problema indirecta. Acestia risca sa nu isi valorifice productia si din cauza faptului ca importurile vor creste pentru ca producatorii externi ce nu isi mai pot duce marfa in Rusia, vor incerca sa o desfaca in Romania la preturi inferioare celor ale romanilor, fortati astfel sa scada si ei si cel mai propabil sa nu mai aiba profit sau sa iasa pe pierdere.
Cota de 3000 de tone ne-a fost impusa de Comisia Europeana la sfarsitul verii trecute, prin Regulamentul Delegat 22015/1369. Atunci se spunea ca pot fi beneficiari ai masurilor de sprijin atat organizatiile de producatori cat si producatorii care nu sunt membri ai unei astfel de organizatii. Acestia vor fi sprijiniti daca si-au retras produsele de pe piata, nu le-au mai recoltat sau au fost nevoiti sa le recolteze inainte de coacere.
Potrivit Regulamentului UE sunt vizate urmatoarele produse: rosiile, morcovii, ciupercile, merele, perele, strugurii de masa, ardeii, varza alba, conopida, piersicile sau nectarinele. Pentru mai multe detalii urmariti siteul Ministerului Agriculturii. Acolo puteti gasi toti pasii necesari obtinerii despagubirilor.