Şapte ţări au semnat un pact pentru protejarea Amazonului

0 Shares

Incendiile din Amazon au declaşat în ultimele săptămâni un scandal internaţional care a dus în cele din urmă la semnarea unui pact pentru protejarea pădurilor amazoniene, la un summit care a avut loc în Leticia, Columbia.

Acesta a fost semnat de şapte ţări sud americane: Bolivia, Brazilia, Columbia, Ecuador, Guyana, Peru şi Surinam. Ţările semnatare au căzut de acord să creeze o reţea de răspuns la dezastre şi de monitorizare a Amazonului.

Pactul prevede şi un plan de reîmpădurire şi de creştere a eforturilor pentru educarea populaţiei astfel încât impactul negativ al acesteia asupra pădurilor să fie minim.

Rolul comunităţilor indigiene în protejarea pădurilor ar urma să fie unul mai pregnant.

De ce este important acest pact. Amazonul este în momentul de faţă unul dintre cei mai importanţi „plămâni” ai planetei. Este un magazin vital de carbon care încetineşte ritmul încălzirii globale.

Aproximativ 60% din suprafaţa Amazonului se află în Brazilia. Preşedintele brazilian, Bolsonaro, şi-a atras o serie de critici venite din întreagă lume, fiind acuzat că nu a protejat pădurile amazoniene de incedii.

Numărul incendiilor din pădurile amazoniene în perioada ianuarie-august a fost dublu faţă de perioada similară a anului trecut. Peste 80.000 de incendii au izbucnit anul acest în Amazon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *