Ultimul matriarhat din lume !?
Intr-o etapa a existentei umane in care rolul femeii in societate e redus spre zero, e aproape de neconceput sa existe, undeva, intr-un colt al planetei, o comunitate in care femeia sa fie actorul principal. Si totusi exista. Comunitatea se numeste Mosuo, iar crampeiul de lume in care aceasta traieste poarta numele Yunan si Sichuan, doua provincii chineze din apropierea granitei cu Tibet.
Comunitatea numara aproximativ 40 – 50 de mii de membri. Foarte multi dintre acestia traiesc pe langa lacul Lugu, „locul mama” al acestei etnii, situat la aproximativ 2700 de metri, avand o suprafata de 48 de kilometri patrati.
Casatoria si relatiile dintre femei si barbati
Mosuo este o societate matriarhala unde se tine cont in aproape orice activitate de linia materna. Activitatile heterosexuale au loc numai de comun acord si in mare parte in timpul vizitelor de noapte. Barbatii si femeile sunt libere sa aiba mai multi parteneri, fiind aproape neobisnuit ca acestia sa apartina unei singure persoane. Au dreptul sa initieze sau sa intrerupa relatiile atunci cand vor ei, fapt care duce de foarte multe ori la imposibilitatea de a se determina tatii copiilor.
In comunitatea Mosuo nu exista casatoria traditionala, asa cum o cunoastem noi, ea fiind inlocuita cu un fel de comuniune pe care antropologii o numesc „walking marriage”, foarte greu de definit.
Femeile au posibilitatea de a invita barbatii in dormitorul lor privat, insa daca acestia nu doresc, pot refuza. Daca dorinta lor e reciproca, barbatul isi va petrece noaptea cu cea care l-a invitat, iar dimineata devreme se va intoarce in casa mamei sale, fara nici o obligatie si fara ca restul comunitatii sa cunoasca acest lucru.
Femeia are dreptul si libertatea de a intretine relatii sexuale cu cati barbati vrea. Comportamentul sexual al barbatilor si al femeilor este judecat la fel. O femeie poate intretine relatii sexuale cu un singur barbat, lucru neobisnuit, mai mult timp, avand impreuna mai multi copii, insa dupa ce acestia se nasc, trec in responsabilitatea exclusiva a mamei.
Rolul femeii si al barbatului in comunitate
Activitatea comunitatii este in primul rand agrara. Membrii acesteai cresc animale – iaci, bivoli, oi, capre, pasari de curte – sau cultiva cereale si cartofi, astfel incat sa nu le lipseasca nimic pentru a avea o viata linistita.
Femeile fac toate treburile casnice – fac curat, intretine focul, gatesc, strang lemne de foc, hranesc animale etc. Chiar daca vorbim de o comunitate matriarhala, rolul barbatului nu se opreste doar la reproducere. Acesta se ocupa cu pescuitul si sacrificarea animalelor. De asemenea acesta se ocupa si de conservarea carnii, lucru ce necesita anumite abilitati, avand in vedere ca in multe zone lipseste electricitatea si nu poate fi vorba de posibilitatea de a pastra carnea in frigidere.
Cu toate acestea, datorita invataturilor transmise din generatie in generatie, s-au gasit modalitati prin care acestia sa poata conserva carnea chiar si zece ani.