Gaudeamus ne demonstreaza ca romanii citesc
In ciuda faptului ca tot umbla prin piata ideea ca romanii nu citesc, Gaudeamus ne-a dovedit saptamana trecuta contrariul. Peste 125 000 de cititori au trecut pragul targului si au cumparat carti in valoare de peste trei milioane de euro.
Poate ca nu toate cartile cumparate vor fi si citite insa nu cred ca cineva a dat banii pe carti doar de amorul artei. Multe dintre ele vor fi citite. Exista insa si unele carti care te atrag prin coperta, le bagi in plasa si cand ajungi acasa constati ca randurile nu se ridica la nivelul asteptat. E firesc sa le abandonezi pe raftul bibliotecii.
Pana la urma ideea e a alta. Romanii sunt orientati spre piata de carte si probabil ca daca nivelul de trai de la noi ar fi mai mare si numarul cartilor cumparate ar fi mai mare. Cu toate acestea nu trebuie ignorat faptul ca avem cel putin doua librarii online care fac zilnic vanzari. Asta arata inca odata deschiderea publicului spre citit.
Revenind la Gaudeamus, anul acesta cele mai vandute carti au fost cele ale lui Cartareascu, Lucian Boia, Salman Rushdie, George R. R. Martin, Igor Bergler etc. Publicul s-a orientat si spre cartile legate de evenimentele din Siria sau despre catastrofa de la Cernobil.
Cei care neaga faptul ca targurile nu pot lua pulsul pietei pentru ca cititorii cumpara carti doar pentru ca sunt reduse, se inseala amarnic. Piata de carte are mereu volume la reducere, cel putin daca ne uitam pe site-urile de carti.
Ca cei mai multi autori inca nu pot trai decent din vanzarea de carte e alta poveste. Pot fi de acord. Dar poate ca problema e si la ei. Poate ca nu isi negociaza destul de bine contractele de editare sau poate ca inca nu au realizat ca trebuie sa isi promoveze si ei munca si sa nu lase totul in seama editurilor.