Care sunt circumstantele penale agravante si ce efecte au ele
Circumstantele agravante, din punct de vedere penal, sunt faptele sau imprejurarile care releva un pericol social concret sporit al infractorilor, putand determina judecatorii sa le mareasca pedeapsa.
In noul Cod penal sunt prevazute doar circumstantele agravante legale, adica din cele care obliga instanta sa mareasca pedeapsa. Circumstantele judiciare au fost inlaturate. Daca se constata existenta a cel putin una dintre circumstantele de mai jos, instanat e obligata sa mareasca pedeapsa.
Savarsirea faptei de trei sau mai multe persoane impreuna este prima circumstanta agravanta. Conditiile aplicarii acesteia nu sunt indeplinite daca exista un singur autor sau doi, iar restul sunt complici sau instigatori. Circumstanta se aplica si atunci cand doar unul din cei trei autori raspunde penal.
Savarsirea infractiunii prin cruzimi sau supunerea victimei la tratamente degradante este o alta circumstanta agravanta. Pentru aplicarea ei este nevoie ca faptuitorul sa cunoasca, sa isi dea seama de ceea ce face.
Savarsirea infractiunii prin metode sau mijloace de natura sa puna in pericol alte persoane sau bunuri este o alta circumstanta agravanta. Pentru luarea ei in considerare nu este neaparat nevoie ca persoanele sa fie puse in pericol ci doar sa fie create astfel de premise prin modul de operare.
Savarsirea infractiunii de catre un major impreuna cu un minor reprezinta o circumstanta agravanta pentru infractorul major, daca stie ca celalalt este minor.
Savarsirea infractiunii profitand de starea de vadita vulnerabilitate a persoanei vatamate, datorata varstei, starii de sanatate sau a altor cauze reprezinta o circumstanta agravanta pentru ca in astfel de momente infractorul se simte confortabil in a actiona.
Savarsirea infractiunii in stare de intoxicatie voluntara cu alcool sau cu substante psihoactive, cand a fost provocata in vedere comiterii faptei este o alta circumstanta agravanta.
Alte doua circumstante agravante sunt comiterea infractiunii pentru motive legate de rasa, nationalitate, sex, limba etc şi savarsirea faptei profitand de situatia prilejuita de o calamitate, de starea de asediu sau urgent.
Efectele circumstantelor agravante
Singurul efect al existentei unor circumstante agravante este marirea, o singura data indiferent de numarul lor, pedepsei dupa anumite reguli. Pentru inceput, judecatorul se va orienta spre maximul special al pedepsei iar daca considera ca acesta nu este suficient poate adauga un spor de pana la doi ani, fara a depasi o treime din acest maxim. In cazul amenzii se poate adauga un spor de pana la o treime din maximul special.
De exemplu, daca pedeapsa este inchisoarea de la unu la trei ani, sporul va fi de maxim un an (adica o treime din maximul de trei ani) iar pedeapsa va putea ajunge pana la patru ani (maximul special de trei ani la care se adauga sporul de un an).