Utilizarile si beneficiile carbunelui activ

0 Shares

Carbunele activ are o gama larga de aplicatii, de la a fi folosit ca remediu pentru cazuri de intoxicatie cu substante otravitoare, pana la a fi un element de baza intr-o statie de filtrare cu carbune activ pentru apa. De ce merita acest element atat de multa atentie? Mai jos vei gasi o serie de utilizari si beneficii ale acestui produs, usor de obtinut si utilizat.

Ce este carbunele activ?

Trebuie sa avem in vedere ca nu orice tip de carbune este si carbune activ. Desi este adevarat ca si carbunele activ este carbune la baza, obtinut din lemn, turba sau rumegus, acesta este tratat termic pentru a se activa.

Atunci cand este supus la temperaturi inalte, carbunele este eliberat de moleculele absorbite anterior, ceea ce inseamna ca se creeaza posibilitatea de a exista noi legaturi in viitor. Acest proces micsoreaza de asemenea si porii carbunelui, producand mai multe gauri in fiecare molecula, ducand la cresterea suprafetei totale. Astfel, o lingurita plina de carbune activ are o suprafata mai mare decat un teren de fotbal.

Folosit ca si supliment, carbunele activ are puterea de a absorbi toxinele si gazele din tractul digestiv. Organismul uman nu poate absorbi carbunele, deci el va fi eliminat, impreuna cu tot ce a absorbit, prin excretii.

Posibile utilizari ale carbunelui activ

Sanatatea rinichilor

Carbunele activ ar putea asista rinichii prin filtrarea toxinelor si a medicamentelor. Se pare ca acest carbune este eficient in eliminarea ureei, principalul produs secundar al digestiei proteinelor. Studiile efectuate pe animale arata posibilitatea imbunatatirii functiei rinichilor si reducerii deteriorararii sistemului gastro-intestinal si a inflamatiei in cazul bolilor cronice de rinichi.

Gazele intestinale

Se crede ca pudra de carbune activ ar avea puterea de a intrerupe formarea gazelor intestinale, desi oamenii de stiinta un inteleg inca modul prin care acest lucru se intampla. Lichidele si gazele blocate in intestine pot cu usurinta sa treaca prin milioanele de gauri minuscule din carbunele activ, un proces care le-ar neutraliza.

Desi nu exista o metoda precisa de a lua carbune activ pentru gaze intestinale, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara recomanda cel putin 1 gram de carbune activ cu 30 de minute inainte si dupa fiecare masa.

Filtrarea apei

Oamenii folosesc de multa vreme carbunele activ ca si mediu filtrant pentru apa. La fel cum se intampla in stomac si intestine, carbunele activ poate interactiona cu si absorbi un spectru larg de toxine, medicamente, virusi, bacterii, fungi si chimicale aflate in apa.

In spatii comerciale, cum ar fi centrele de management al deseurilor, operatorii deseori folosesc granule de carbune activ pentru o parte a procesului de filtrare. Dar, exista nenumarate produse de filtrare a apei cu carbune activ ce se pot folosi acasa, ce utilizeaza cartuse cu carbune pentru a purifica apa si indeparta toxinele si impuritatile.

Un studiu efectuat in 2015 a descoperit ca sistemele de filtrare a apei cu carbune activ au indepartat pana la 100% fluorurile din 32 de probe de apa nefiltrata in 6 luni de la instalare.

Albirea dintilor si sanatate orala

Exista o multitudine de produse de ingrijire orala pe rafturile magazinelor care contin carbune activ. Aceste brand-uri sustin ca produsele ar avea o serie de beneficii cum ar fi proprietati antivirale, antibacteriene, antifungice si de detoxifiere. Desi abilitatea carbunelui activ de a capta toxinele ar putea fi importanta aici, nu exista dovezi care sa sprijine propritatile carbunelui activ de a albi dintii sau a mentine o sanatate orala adecvata.

Fara doar si poate carbunele activ ne poate fi de ajutor, avand in vedere cantitatea mare de contaminanti si toxine ce ne inconjoara zilnic. Daca iti doresti sa bei apa curata si purificata, fara a fi nevoie sa ai de-a face cu gestionarea PET-urilor, o statie de filtrare cu carbune activ poate rezolva aceasta problema. Acum stii ca un continut de carbune activ in filtru garanteaza o curatare eficienta a apei de la robinet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *